Skip to main content

Vacature: freelance programmacoördinator

Heb je affiniteit met architectuur en stedelijke ontwikkeling, weet je hoe je een goed programma organiseert én promoot, en werk je graag samen met professionals én vrijwilligers? Dan is Babel op zoek naar jou als freelance programmacoördinator voor 6–8 uur per week. 

Stichting Babel Zaans architectuurplatform is een gewaardeerd platform op het gebied van architectuur, stedelijke ontwikkeling en de inrichting van landschap en de openbare ruimte in de Zaanstreek en de metropoolregio. In de afgelopen jaren heeft Babel een kwaliteitsslag gemaakt en is uitgegroeid tot een platform dat jaarlijks circa twaalf inhoudelijk sterke activiteiten organiseert, gedragen door een team van deskundige vrijwilligers. Daarmee biedt Babel een prikkelend en divers programma voor bewoners, ondernemers en vakspecialisten, met een nadruk op de Zaanstreek.

Babel zet zich in voor een ruimtelijke kwaliteitsimpuls in de Zaanstreek. Dat doet het platform door actuele ontwikkelingen met ruimtelijke impact bespreekbaar te maken in toegankelijke gesprekken en debatten met bewoners, ondernemers en vakspecialisten. Naast publieksbijeenkomsten inspireert Babel ook beleidsmakers, ontwikkelaars en woningcorporaties met ideeën en ambities rond ontwerpkwaliteit, duurzaamheid, leefbaarheid en betaalbaarheid. De programmaraad van Babel bestaat uit betrokken vrijwilligers met uiteenlopende achtergronden in stedenbouw, ruimtelijke ontwikkeling en architectuur. Wat hen verbindt is de ambitie om de kwaliteit van stad, dorp en landschap in de Zaanstreek te verbeteren. 

Wat ga je doen?

Als programmacoördinator ondersteun je de programmaraad en werkgroepen bij het opzetten, organiseren en uitvoeren van het publieksprogramma. Dit bestaat uit uiteenlopende activiteiten zoals gespreksavonden, workshops, rondleidingen, excursies en exposities, die allemaal bijdragen aan de verkenning en duiding van het centrale meerjarige thema dat door de programmaraad is vastgesteld. Je zorgt voor een praktische vertaling van ideeën naar een uitvoerbare planning. Samen met de officemanager en publiciteitsmedewerker coördineer je de praktische en promotionele organisatie, van locatie en techniek tot aanmeldingen en communicatie. Daarnaast denk je inhoudelijk mee met de programmaraad en werkgroepen en bied je ondersteuning waar nodig. Je bent aanwezig bij vergaderingen van de programmaraad (eens per zes weken), bij werkgroepen en doorgaans ook bij de activiteiten zelf.

Wie ben jij?

  • Je werkt zelfstandig en neemt initiatief.
  • Je beleeft plezier aan samenwerken en het behalen van gezamenlijke resultaten.
  • Je communiceert open, professioneel en constructief – zowel intern als extern.
  • Je brengt structuur aan, houdt overzicht en bewaakt de voortgang van projecten.
  • Je vindt het leuk om aan te jagen en mensen in beweging te krijgen.
  • Je hebt ervaring met het organiseren van bijeenkomsten: van tijdsplanning en werkvormen tot het contact met sprekers.
  • Je voelt je prettig in het werken met vrijwilligers en weet wat het betekent om daarin dienstbaar en verbindend te zijn.
  • Je bent betrokken bij actuele maatschappelijke thema’s en hebt affiniteit met het werkveld van Babel.
  • Een relevante opleiding of werkervaring, en binding met de Zaanstreek, zijn een pré.

Het werken met vrijwilligers vraagt om flexibiliteit – je bent soms overdag en regelmatig in de avonduren beschikbaar. Daar staat tegenover dat je een afwisselende en energieke functie krijgt, waarin je echt het verschil kunt maken. Je draagt bij aan een inspirerend programma van hoge kwaliteit, met alle ruimte voor eigen inbreng en initiatief. Meer informatie over de activiteiten van Babel vind je op deze website.

Wij nodigen je van harte uit te reageren per e-mail met een cv en motivatie voor 31-05-25 aan Ingrid Roos, officemanager, via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Voor vragen over deze vacature kun je contact opnemen met Leontine de Koning, voorzitter van de programmaraad, via 06-10889436. 

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Vernieuwd aanbod rondleidingen door BabelGidsen

BabelGidsen (voorheen Archigidsen) verzorgt thematische rondleidingen en rondleidingen op aanvraag over architectuur en stedenbouw in de Zaanstreek. We willen bewoners uitnodigen om met andere ogen naar hun omgeving te kijken, en bezoekers aansporen om kennis te maken met onze stad en streek.

Vanaf juni 2025 starten we met een vernieuwd aanbod. De afgelopen tijd hebben we nieuwe gidsen geworven en opgeleid. Samen met hen hebben we onze themarondleidingen in een fris jasje gestoken.

Meer weten? Binnenkort verschijnt op deze site een overzicht van het volledige aanbod voor 2025.

Naast het vaste programma verzorgen we ook rondleidingen op maat over architectuur, stedenbouw en gebiedsontwikkeling in de Zaanstreek. Deze rondleidingen – te voet of per fiets – zijn geschikt voor groepen, bedrijven, scholen en andere instellingen.

Praktisch:

  • Duur: ca. 1,5 uur

  • Groepsgrootte: minimaal 8, maximaal 15 personen

  • Kosten: € 100,- per groep (excl. btw)

Er is keuze uit verschillende routes en thema’s.

Voor meer informatie en boekingen: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Aftermovie inspiratiesessie: Hoe beïnvloedt de stad ons brein?

Op 5 maart 2025 gingen we tijdens een inspiratiesessie dieper in op de invloed van de binnenstedelijke verdichting op onze beleving en welzijn. In een volle zaal bij het Projectbureau Peperstraat, met een diverse groep deelnemers, stonden de menselijke maat en neuroarchitectuur centraal.

Hans Karssenberg (STIPO) deelde zijn visie op de stedelijke ervaring en de schaalniveaus die de interactie tussen gebouwen en de openbare ruimte bepalen. Frank Suurenbroek (Hogeschool van Amsterdam) bracht een wetenschappelijk perspectief, waarbij hij de meetbaarheid van stedelijke beleving onderzocht. De avond bood niet alleen nieuwe inzichten, maar ook ruimte voor discussie over concrete ontwerpkeuzes, zoals gevelontwerpen en de integratie van werkplekken in woongebieden. Een inspirerende sessie die zeker vervolg vraagt! Deze bijeenkomst werd gemodereerd door Robert ten Elsen van Babel Zaans architectuurplatform.

 

Camera en montage: Arne Verbrugh / Kaina Media

(N)ooit gebouwd Zaanstad - luister nu alle afleveringen!

Acht afleveringen, acht verhalen over plannen die de Zaanstreek hebben gevormd – sommige gebouwd, andere gesneuveld na soms felle discussies. In de podcastserie (N)ooit gebouwd Zaanstad duiken we in de geschiedenis van markante projecten: van de omstreden plannen voor woningbouw in het Guisveld en het nooit gerealiseerde Cultuurcluster tot de totstandkoming van het Zaantheater en het Zaans Medisch Centrum.

Architecten, bestuurders en betrokkenen vertellen over ambities, strijd en de beslissingen die Zaanstad hebben gemaakt tot wat het nu is.

Heb je een aflevering gemist? Luister ze hier allemaal! 

Terugblik op een bijzonder jaar – lees het in ons Jaarbericht

2024 was een bijzonder jaar. Zaanstad vierde haar 50-jarig bestaan en Babel vierde het volop mee. We bereikten een breed publiek met een rijk programma vol inspirerende activiteiten. Jong en oud, professionals, studenten en betrokken bewoners vonden hun weg naar Babel.

Hoogtepunten waren onder andere de podcastserie ‘(N)ooit gebouwd Zaanstad’, drie uitverkochte edities van Babel Cinema en prikkelende debatten over AI, mobiliteit en ontwerpopgaven. Ook de Jaap Schipperlezing en de succesvolle rondleidingen trokken veel bezoekers.

Het absolute hoogtepunt was het Babel Festival op 5 oktober. Met ruim 500 bezoekers en 20 activiteiten stond de dag in het teken van ‘100 jaar Zaanstad (1974-2074): De Gezonde Stad’. Van een lezing over ‘Gebouwen door Vrouwen’ tot dansen met Juvat, het timmeren van je eigen houten beest en de bekendmaking van het mooiste gebouw van Zaanstad – het festival bood ruimte voor ontmoeting, inspiratie en verbeelding.

Al deze en nog veel meer hoogtepunten hebben we samengebracht in ons Jaarbericht 2024. Hierin blikken we terug op een jaar vol gesprekken, ontmoetingen en vernieuwende ideeën. De opbrengst van de afgelopen jaren vormt bovendien een belangrijke inspiratiebron voor ons nieuwe thema: 'Ruimte Maken’. De komende twee jaar gaan we samen op zoek naar manieren om ruimte te creëren – voor radicale keuzes én nuance, voor gemeenschapszin en eigenzinnigheid, voor groen en circulair bouwen, en vooral: voor het respectvolle gesprek.

Benieuwd naar alles wat Babel in 2024 heeft betekend? Lees het in ons Jaarbericht!