Skip to main content

Bus-excursie 'De gezonde stad': ontdek wat Utrecht uniek maakt

Datum event: 21 juni 2024

Op vrijdag 21 juni organiseerde Babel een bijzondere all-inclusive bus-excursie naar Utrecht, waarbij het thema 'De gezonde stad' centraal stond.

Utrecht wordt geprezen als een van de groenste en gezondste steden van Nederland. Tijdens deze excursie verkenden we hoe er wordt gewerkt aan de stad van de toekomst en wat de succesfactoren zijn voor een gezonde leefomgeving. 

We begonnen de dag met een verkenning van de ontwikkeling van het Werkspoorkwartier tot een circulaire broedplaats, in lijn met de ontwikkeling van de Zaanse Achtersluispolder. We werden bijgepraat door architect Chris de Jonge van JHK Architecten en Gabriëlle Muris van Urban Impact, die ook betrokken was bij de visieontwikkeling van de Isaac Baarthaven.

Vervolgens bekeken we de metamorfose van de Catharijnesingel, een project dat niet alleen nationaal maar ook internationaal de aandacht trekt. Van een stedelijke 12-baans snelweg terug naar de historische singelgracht die tevens fungeert als klimaatadaptieve drager voor de binnenstad van Utrecht. Wim Horst van gemeente Utrecht vertelde over de aanpak en het resultaat van dit indrukwekkende project.

Na de lunch doken we dieper in de ontwikkelingen in de Merwedekanaalzone, een ambitieus project waarbij Utrecht werkt aan de realisatie van de grootste binnenstedelijke en autovrije buurt van Nederland. Het doel is om hier een gezonde stedelijke leefomgeving te creëren met een brede mix van woningen en veel groene openbare ruimte, waar bewoners worden gestimuleerd om te fietsen, te wandelen en gebruik te maken van duurzaam vervoer. Tijdens deze verkenning kregen we presentaties van Niel Glas, projectmanager open ruimte bij de gemeente Utrecht en Bart Claassen, stedenbouwkundig ontwerper bij BURA. 

We vroegen de deelnemers hoe zij de excursie hebben ervaren.

"Voor mij was dit de eerste keer met Babel, en het smaakt naar meer. Goed georganiseerd en interessante lezingen. Je ontmoet nieuwe mensen en het werkt inspirerend."

"Als student vond ik het leuk en leerzaam om kennis te maken met mensen uit het vakgebied. Het zou nog leuker zijn als er meer studenten zouden meegaan."

"Merwede was het hoogtepunt van de excursie. Robert ten Elsen leidde de presentatie perfect in: Nederland kijkt op naar wat Utrecht aan het doen is op het gebied van een gezonde stad, dus we willen graag leren wat Utrecht concreet onderneemt."

"Ik vond het een zeer interessante excursie, met als hoogtepunt het onverwachte welkom in Sterrenburg. Dat maakte de excursie extra speciaal."

"Hoogtepunt voor mij was de presentatie en rondleiding van Gabriëlle Muris langs de Werkspoorkathedraal en door de Werkspoorfabriek. Dat duurzaam hergebruik zulke prachtige resultaten kan opleveren, is hoopgevend."

”De wandeling langs de Catharijnesingel was heel boeiend, en het onverwachte extraatje was het moment met 20 personen om even binnen te kijken bij het bastion van de gastvrije Jonkheer Six en zijn vrouw."

"Het middagprogramma was echt interessant; wat een grootse ontwikkeling. Daar komt zoveel bij kijken. Maar nu vraag ik me af: zou ik daar willen wonen? Wat betekent het om in zo'n nieuwe en doordachte omgeving te wonen?"

"Bedankt voor de uitstekende organisatie van alweer een boeiende excursie."

"Het was zoals we van Babel gewend zijn: goed georganiseerd en interessant."