Skip to main content

Openbare ruimtes in de gezonde stad: een ‘AI-powered’ workshop

Datum event: 24 april 2024

Openbare ruimtes zijn van cruciaal belang voor het bevorderen van gezonde steden. Ze bevorderen fysiek welzijn en dragen bij aan het onderhouden van sociale verbindingen. In het kader van het thema 'De Gezonde Stad' organiseerde Babel een interactieve workshop over het transformeren van openbare ruimtes in Poelenburg, met name in het gebied van de Spaghettiflat.

De Spaghettiflat, een sociaal woningcomplex uit de jaren zestig, wordt gesloopt. De plannen voor de nieuwbouw omvatten een mix van woningen, voorzieningen en bedrijfsruimtes. Ook de openbare ruimte zal een nieuw gezicht krijgen.

Tijdens de workshop werd de methode van de 'goede openbare ruimteanalyse' toegepast. Deze methode is ontwikkeld door Humankind, een stedenbouwkundig bureau gevestigd in Rotterdam. De methode zet deelnemers eerst in de schoenen van anderen: mensen met verschillende achtergronden, behoeften en visies. Vervolgens worden de diverse visies gevisualiseerd. Met behulp van Urbanist AI, een platform voor generatieve kunstmatige intelligentie voor participatieve planning en co-creatie, produceerden de deelnemers beelden  die het debat over toekomstmogelijkheden in de openbare ruimte rond de Spaghettiflat kunnen aanwakkeren.

Praktische informatie
De workshop werd gehouden op woensdag 24 april 2024, van 16:00 tot 19:00 uur, in Wijkcentrum de Poelenburcht, Weerpad 1A, 1504 NX in Zaandam.

Dit was een besloten workshop.