Skip to main content

(N)ooit gebouwd Zaanstad (7): De Provincialeweg

De Provincialeweg (N203) verbindt zes Zaanse plaatsen: Zaandam, Koog aan de Zaan, Zaandijk, Wormerweer, Krommenie en Assendelft. De weg begint bij de Hempont en strekt zich ongeveer 12 km uit door Zaanstad, waardoor het de langste ononderbroken weg binnen de gemeente is.

In 1995 werd de Provincialeweg voor het eerst aangemerkt als een structureel element binnen Zaanstad in een gemeentelijk document. In 2000 werd het voorstel 'Zaanse Rijweg' geïntroduceerd met als doel meer ruimtelijke kwaliteit toe te voegen aan de Provincialeweg, vooral om het tot een verbindend element binnen de stad te maken. Dit voorstel is echter nooit gerealiseerd.

In deze podcast interviewt Co Vrouwe stedenbouwkundigen Miranda Reitsma en Remco Reijke over de rol van de Provincialeweg in stedelijke en regionale ontwikkeling, mobiliteit en duurzaamheid. Dit gebeurt aan de hand van eerdere en toekomstige gemeentelijke documenten, met name de Structuurschets Zaanstad 2005 (1995), Zaanse Rijweg (2000) en Concept Omgevingsvisie Zaanstad 2040 (2023).

Downloads
Zaanse Rijweg, voorstel DSMB (1)
Zaanse Rijweg, voorstel DSMB (2)
Zaanse Rijweg, voorstel Quadrat
Zaanse Rijweg, voorstel KuiperCompagnons

Links
Zaanoeverproject: perspectief voor de Zaan
Concept ontwerp Omgevingsvisie Zaanstad

(N)ooit gebouwd Zaanstad is een podcastreeks van Babel Zaans architectuurplatform. Interview: Co Vrouwe. Samenstelling: Wendy van Wilgenburg. Research en redactie: Sarah Essbai en Nik Berkouwer. De muziek die in deze podcastreeks wordt gebruikt is gemaakt door Jonesbrt.

 

Beelden