Skip to main content

(N)ooit gebouwd Zaanstad (5): De gevangenis

In 2024 bestaat gemeente Zaanstad vijftig jaar. Babel Zaans architectuurplatform kijkt de komende twee jaar voor- en achteruit. In deze podcastreeks spreken we over indrukwekkende bouwplannen die (n)ooit zijn gerealiseerd. Maar we stellen ons ook de vraag hoe Zaanstad zich de komende vijftig jaar zal ontwikkelen.

Het Justitieel Complex Zaanstad op het bedrijventerrein HoogTij werd in 2016 ingehuldigd. Het complex heeft de Penitentiaire Inrichtingen Amsterdam, ook wel Bijlmerbajes genoemd, vervangen. De nieuwe gevangenis beslaat een oppervlakte van 68,000 m2 en biedt plaats aan meer dan duizend justitiabelen. Maar de weg naar HoogTij was geen rechte lijn. Het dossier heeft voor veel onrust gezorgd binnen gemeente Zaanstad, althans wat betreft de keuze van de locatie.

Deze vijfde aflevering gaat over de beoogde nieuwe locatie van de Zaanse bajes, spanning rondom het Hembrugterrein en het Vijfhoekpark, een referendum, en hoe het uiteindelijk goed kwam. Co Vrouwe interviewt de toenmalige functionarissen burgemeester Ruud Vreeman, wethouder Hans Luiten en programmamanager Ferdinand Vreugdenhil. Ze vertellen over de verschillende locaties waar het Justitieel Complex Zaanstad had kunnen komen, waaronder het Hembrugterrein, en over de spanningen binnen en buiten de gemeenteraad om de geschikte, uiteindelijke, locatie te vinden. 

 N)ooit gebouwd Zaanstad is een podcastreeks van Babel Zaans architectuurplatform. Interview en samenstelling: Co Vrouwe en Wendy van Wilgenburg. Research en redactie: Sarah Essbai en Nik Berkouwer. De muziek die in deze podcastreeks wordt gebruikt is gemaakt door Jonesbrt.