Skip to main content

Podcast (N)ooit gebouwd Zaanstad (6): Zaans Medisch Centrum

Het Zaans Medisch Centrum is het eerste ‘lean’-ziekenhuis in Nederland. Efficiëntie, een sterke verbinding met de stad en vooral aandacht voor de beleving van de patiënt, zorgpersoneel en bezoekers waren de centrale uitgangspunten van het ontwikkel- en ontwerpproces. Maar wat is lean? En hoe is de herontwikkeling van het ZMC, inclusief een zorgboulevard en een woningcomplex, tot stand gekomen?

In deze aflevering interviewen Wendy van Wilgenburg en Co Vrouwe Monica Sommer, procesmanager gebiedsontwikkeling bij Gemeente Zaanstad, en Alex van Reeuwijk, zelfstandig adviseur verantwoordelijk voor vastgoedvraagstukken, ontwikkeling en realisatie van nieuwe ziekenhuizen en voormalig directeur van de alliantie die verantwoordelijk was voor de nieuwbouw van het ZMC.

Monica en Alex vertellen hoe het ZMC het voorbeeld werd voor andere ziekenhuizen in het land. Dankzij een innovatief financieringspakket, gedreven belanghebbenden en een licht en gastvrij gebouw ontworpen door Mecanoo.


Meer informatie over dit project vind je op de website van Mecanoo.

(N)ooit gebouwd Zaanstad is een podcastreeks van Babel Zaans architectuurplatform. Interview en samenstelling: Wendy van Wilgenburg en Co Vrouwe. Research en redactie: Sarah Essbai en Nik Berkouwer. De muziek die in deze podcastreeks wordt gebruikt is gemaakt door Jonesbrt. Beluister alle afleveringen hier.