Skip to main content

Zaanse houtbouw van toen tot nu

Vanaf half juni start de populaire Zaanse houtbouw-rondwandeling weer – op aanvraag. Tijdens deze anderhalf uur durende tocht wandel je van het Czaar Peterhuisje via zowel historische als eigentijdse houten panden naar het Inntel Hotel in het hart van Zaandam. 

Onderweg sta je stil bij de betekenis van Zaanse houtbouw, de invloed van de Woningwet, de Russische buurt én de vraag: verrijkt fusionarchitectuur het erfgoed, of tast het dit juist aan? Een unieke wandeling waarin verleden en heden van de karakteristieke Zaanse houtbouw samenkomen.

Archigids Frank Bakker vertelt onderweg over de verhalen achter de gevels, de kleuren, verhoudingen en andere stijlkenmerken van échte Zaanse houtbouw. Gebinten, korbelen, poeren, jukken, waterborden en windveren – tijdens deze tocht komt de wereld van het houten bouwen tot leven.

Praktische informatie

De rondwandeling is uitsluitend op aanvraag. Neem voor boekingen contact op met ons secretariaat via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Voor scholen, bedrijven en andere groepen biedt BabelGidsen ook rondleidingen op maat. Een groepswandeling duurt 1,5 tot 2 uur en kost €150 excl. btw (maximaal 20 personen). Bijzondere wensen of een specifieke focus? We denken graag mee.

Ontdek de Zaanstreek met BabelGidsen

Deze zomer organiseert BabelGidsen (voorheen bekend als Babel Archigidsen) weer rondleidingen door de Zaanstreek, waarbij je de regio leert kennen aan de hand van haar architectuur, stedenbouw en ruimtelijke ontwikkeling.

Tijdens de rondleidingen zie je hoe de Zaanstreek zich in rap tempo ontwikkelt en tegelijkertijd haar geschiedenis zichtbaar houdt – van sociale woningbouw tot moderne houtbouwexperimenten.

Herbestemming

Hoe geef je gebouwen een tweede leven? Ontdek het tijdens deze inspirerende fietsexcursie met BabelGidsen door Oud-West in Zaandam op zondag 29 juni. In deze karaktervolle wijk vind je een rijk palet aan herbestemde locaties: van fabrieken en kerken tot een oud zwembad dat een verrassende wending kreeg.

Meer informatie en aanmelden, klik hier.

De Rosmolenbuurt

Op zaterdag 6 juli staat de Rosmolenbuurt centraal. Deze rondleiding voert je door een van de eerste uitbreidingswijken van Zaandam, ontstaan na de invoering van de Woningwet van 1901. Je ziet hoe woningcorporaties en gemeenten invulling gaven aan ‘goed wonen’ – en hoe de buurt vandaag opnieuw voor grote keuzes staat, bijvoorbeeld vanwege funderingsproblemen en noodzakelijke renovaties.

Meer informatie en aanmelden, klik hier.

Zaanse houtbouw

Vanaf half juni start ook de populaire Houtbouw-rondwandeling weer – op aanvraag. Tijdens deze anderhalf uur durende tocht wandel je van het Czaar Peterhuisje via historische én eigentijdse houten panden naar het Inntel Hotel in het stadshart van Zaandam. Onderweg sta je stil bij de betekenis van Zaanse houtbouw, de invloed van de woningwet, de Russische buurt én de vraag of fusionarchitectuur het erfgoed verrijkt of juist aantast.

Meer informatie en aanmelden, klik hier.

Beleef deze zomer hoe ruimtelijke ontwikkeling en erfgoed samen het gezicht van de Zaanstreek vormen!

Aftermovie inspiratiesessie: Hoe beïnvloedt de stad ons brein?

Op 5 maart 2025 gingen we tijdens een inspiratiesessie dieper in op de invloed van de binnenstedelijke verdichting op onze beleving en welzijn. In een volle zaal bij het Projectbureau Peperstraat, met een diverse groep deelnemers, stonden de menselijke maat en neuroarchitectuur centraal.

Hans Karssenberg (STIPO) deelde zijn visie op de stedelijke ervaring en de schaalniveaus die de interactie tussen gebouwen en de openbare ruimte bepalen. Frank Suurenbroek (Hogeschool van Amsterdam) bracht een wetenschappelijk perspectief, waarbij hij de meetbaarheid van stedelijke beleving onderzocht. De avond bood niet alleen nieuwe inzichten, maar ook ruimte voor discussie over concrete ontwerpkeuzes, zoals gevelontwerpen en de integratie van werkplekken in woongebieden. Een inspirerende sessie die zeker vervolg vraagt! Deze bijeenkomst werd gemodereerd door Robert ten Elsen van Babel Zaans architectuurplatform.

 

Camera en montage: Arne Verbrugh / Kaina Media

Aftermovie: Floris Alkemade en Mathias Lehner over de toekomst van Zaanstad

Op vrijdag 16 mei 2025 organiseerden De Maatschappij, Babel Zaans architectuurplatform en de gemeente Zaanstad samen een middag waarin werd verkend hoe we in de toekomst ruimte voor werk in onze gemeente kunnen vormgeven.

De bijeenkomst begon met een warm welkom door Guido Voss, bestuurslid van De Maatschappij. Vervolgens heette hij voormalig Rijksbouwmeester Floris Alkemade welkom, die zijn visie deelde op stedelijke groei en het integreren van werkruimte in ruimtelijke ontwikkelingen. Daarna plaatste Mathias Lehner, stadsbouwmeester van Zaanstad en mede-auteur van de Zaanse Omgevingsvisie, Floris’ inzichten in de context van die nieuwe visie.

De middag werd gemodereerd door Leontine de Koning van Babel Zaans architectuurplatform, met volop ruimte voor interactieve gesprekken en prikkelende vragen aan Floris en Mathias. De bijeenkomst werd afgesloten met een gezellige borrel, waar deelnemers met elkaar en met de sprekers in gesprek konden gaan.

Het was een inspirerende middag waarin we samen onderzochten hoe we ook in de toekomst ruimte kunnen blijven maken voor werk in Zaanstad.

Bekijk de aftermovie van deze middag op ons YouTube-kanaal.

 

Foto's: Patrick Hudepohl.

(N)ooit gebouwd Zaanstad - luister nu alle afleveringen!

Acht afleveringen, acht verhalen over plannen die de Zaanstreek hebben gevormd – sommige gebouwd, andere gesneuveld na soms felle discussies. In de podcastserie (N)ooit gebouwd Zaanstad duiken we in de geschiedenis van markante projecten: van de omstreden plannen voor woningbouw in het Guisveld en het nooit gerealiseerde Cultuurcluster tot de totstandkoming van het Zaantheater en het Zaans Medisch Centrum.

Architecten, bestuurders en betrokkenen vertellen over ambities, strijd en de beslissingen die Zaanstad hebben gemaakt tot wat het nu is.

Heb je een aflevering gemist? Luister ze hier allemaal!