Skip to main content

Lezing over het Hembrugterrein door Marco Broekman

Datum event: 28 oktober 2022

Stedenbouwkundige Marco Broekman, partner en oprichter van BURA urbanism, was op 20 januari 2021 de eerste gastspreker in een reeks Winterlezingen georganiseerd door Architectuurcentrum Amsterdam (ARCAM). Broekman gaf een presentatie van zijn stedenbouwkundig plan voor de ontwikkeling van het Hembrugterrein in Zaandam.

Het voormalige militaire terrein Hembrug wordt getransformeerd naar een levendige gemengde woon- en werkomgeving met in totaal 180.000 m2 aan te ontwikkelen grond, met ca. 1000 woningen en andere invullingen zoals creatieve industrie, kantoren, horeca, vrije tijd en winkels. Het 42 hectare tellende gebied heeft een unieke positie in de regio en herbergt meer dan 50 monumentale gebouwen en historische landschapselementen.

In het stedenbouwkundig plan wordt dit unieke historische karakter behouden en versterkt door het behoud van belangrijke historische gebouwen en het accentueren van (landschappelijke) structuren. BURA urbanism ontwikkelt het stedenbouwkundig plan en de landschapsvisie voor dit gebied in opdracht van Hembrug Zaandam BV (ABC Planontwikkeling, L.I.F.E. nv), en in samenwerking met Strootman Landschapsarchitecten, Venhoeven CS, GROEP A, Goudappel Coffeng en Bouwfysica. Het team van ontwerpers en experts werkt samen met de bestaande gebruikers en stakeholders in en rond het gebied, wat leidt tot een adaptief stappenplan.

Lex Brans, Bouwambassadeur bij Provincie Noord-Holland, gaf voorafgaand een introductie over het thema megametropool. De middag werd afgesloten met een panelgesprek met Songül Mutluer, wethouder Wonen en Bouwen van gemeente Zaanstad, en Frits Palmboom, MAAKmeester Zaanstad.

Bekijk de lezing terug op het 

 van ARCAM.