Skip to main content

Tentoonstelling over het stadhuisplan van Jaap Schipper

Bij de entree van het Gemeentearchief Zaanstad (Stadhuisplein 100), gratis toegang) is tot eind januari 2023 een kleine tentoonstelling te bekijken over het plan dat architect Jaap Schipper voor het nieuwe stadhuis op de Burcht in Zaandam ontwierp – dat er uiteindelijk nooit gekomen is. Het andere gezicht dus van Jaap Schipper: namelijk als ontwerper van moderne gebouwen.

In 2019 ontving Babel Zaans architectuurplatform een legaat van de erven Jaap Schipper, om het goede werk voort te zetten. Dit legaat stelt Babel in staat om jaarlijks de actualiteit rondom houtbouw te agenderen met de Jaap Schipperlezing. Hiervoor worden aansprekende sprekers uitgenodigd die de brug slaan tussen de klassieke houtbouw naar de moderne toepassingen. Woensdag 14 december werd de eerste Jaap Schipperlezing uitgesproken door Pablo van der Lugt en Atto Harsta. Beiden zijn experts op het gebied van bouwinnovatie en auteurs van de internationale bestseller De Houtbouw Revolutie. Zij praatten ons bij over de laatste ontwikkelingen op het gebied van houtproducten en duurzame houtbouw, met name op het gebied van ‘mass timber’, waarmee hout definitief op de kaart staat als duurzame en natuurlijke vervanger van bouwmaterialen als beton en staal.

Herinneringen aan Jaap Schipper
Wendy van Wilgenburg maakte een korte documentaire over Jaap Schipper. Aan de hand van een drietal interviews en historisch beeldmateriaal vormt zich een beeld van deze veelzijdige architect die zo waardevol is geweest voor de Zaanstreek. In de documentaire 

 gemaakt.