Skip to main content

(N)ooit gebouwd Zaanstad (3): Het Cultuurcluster

In 2024 bestaat gemeente Zaanstad vijftig jaar. Babel Zaans architectuurplatform kijkt de komende twee jaar voor- en achteruit. In deze podcastreeks spreken we over indrukwekkende bouwplannen die (n)ooit zijn gerealiseerd. Maar we stellen ons ook de vraag hoe Zaanstad zich de komende vijftig jaar zal ontwikkelen.

Het Cultuurcluster zou het nieuwste architectonisch monument van de Zaanstreek worden. Met een toplocatie in hartje Zaandam en een ontwerp van het gerenommeerde Rotterdamse architectuurbureau MVRDV, werd alles geplaveid om het project de kers op de taart te maken van Inverdan. Maar de realisatie verliep niet zoals verwacht. Het Cultuurcluster veranderde in een emotionele achtbaan voor Zaankanters en het werd uiteindelijk niet gebouwd. In de derde aflevering van (N)ooit gebouwd Zaanstad gaat Wendy van Wilgenburg in gesprek met Marga Rosier, directeur van de Zaanse bibliotheek FluXus, en Klaas Hofman, hoofd van het ontwerpteam van MVRDV, over de opkomst en ondergang van een nooit gebouwd Zaans icoon.

Hieronder vind je archiefbeelden, een video en links bij de onderwerpen die in deze aflevering worden besproken. Klik op de afbeelding om te vergroten. 

N)ooit gebouwd Zaanstad is een podcastreeks van Babel Zaans architectuurplatform. Interview en samenstelling: Wendy van Wilgenburg. Research en redactie: Sarah Essbai en Nik Berkouwer. De muziek die in deze podcastreeks wordt gebruikt is gemaakt door Jonesbrt.