Skip to main content

Babel Cinema. The Spirit in Architecture: John Lautner

Eenmalige vertoning van ‘The Spirit in Architecture: John Lautner’ in samenwerking met Filmtheater De Fabriek. 

The Spirit in Architecture, een film van Bette Jane Cohen, geeft een volledig beeld van het werk van de Amerikaanse architect John Lautner (1911-1994), met beelden van zijn stage onder Frank Lloyd Wright, documentatie van al zijn bijzondere gebouwen, interviews met historici, critici, opdrachtgevers en collega’s en uniek beeldmateriaal van Lautner zelf. 

John Lautner was zijn tijd ver vooruit. In zijn eigenzinnige en zeer veelzijdige oeuvre herhaalde hij zichzelf nooit. Constanten in zijn werk waren de aandacht voor de dromen en verlangens van zijn opdrachtgevers, zijn gevoeligheid voor de locatie van zijn gebouwen en zijn interesse in de laatste stand van de techniek.

Lautners oeuvre omvat ruim een halve eeuw. Hij realiseerde 144 ontwerpen, waarvan er nu nog 103 bestaan. De meeste ervan bevinden zich in en rondom Los Angeles, maar hij maakte ook ontwerpen in Alaska en op Hawaï. Jan-Richard Kikkert en Tycho Saariste hebben alle nog bestaande gebouwen gelokaliseerd, bezocht en beschreven in het boek ‘Lautner A-Z’ (ArtEZ Press). Het is een odyssee, het verhaal van twee architecten met een missie. Dit begon met het vinden van de juiste adressen via Google Earth en eindigde met het bestuderen van stoffige tekenrollen bij huiseigenaren op zolder. Ieder huisbezoek is apart beschreven, waarbij wordt ingegaan op bijzondere architectonische elementen, de locaties en de opdrachtgevers.

Na afloop van de vertoning van de film vertelden Jan-Richard Kikkert en Tycho Saariste over dit avontuur en hun ontmoetingen met bijzondere huiseigenaren, zoals Priscilla Presley, de trotse eigenaar van het prachtige Gootgeld House in Beverly Hills.