Skip to main content

Bus-excursie 'De gezonde stad': ontdek wat Utrecht uniek maakt

21 juni 2024

Op vrijdag 21 juni organiseert Babel een bijzondere all-inclusive bus-excursie naar Utrecht, waarbij het thema 'De gezonde stad' centraal staat.

Utrecht wordt geprezen als een van de groenste en gezondste steden van Nederland. Tijdens deze excursie verkennen we hoe er wordt gewerkt aan de stad van de toekomst en wat de succesfactoren zijn voor een gezonde leefomgeving. Ontdek zelf wat Utrecht uniek maakt!

We beginnen de dag met een verkenning van de ontwikkeling van het Werkspoorkwartier tot een circulaire broedplaats, in lijn met de ontwikkeling van de Zaanse Achtersluispolder. We zullen worden bijgepraat door architect Chris de Jonge van JHK Architecten en Gabriëlle Muris van Urban Impact, die ook betrokken was bij de visieontwikkeling van de Isaac Baarthaven.

Vervolgens bekijken we de metamorfose van de Catharijnesingel, een project dat niet alleen nationaal maar ook internationaal de aandacht trekt. Van een stedelijke 12-baans snelweg terug naar de historische singelgracht die tevens fungeert als klimaatadaptieve drager voor de binnenstad van Utrecht. Wim Horst van gemeente Utrecht zal ons hierover vertellen, waarbij hij de aanpak en het resultaat van dit indrukwekkende project zal toelichten.

Na de lunch duiken we dieper in de ontwikkelingen in de Merwedekanaalzone, een ambitieus project waarbij Utrecht werkt aan de realisatie van de grootste binnenstedelijke en autovrije buurt van Nederland. Tijdens deze verkenning zullen we presentaties krijgen van Niels Glas, projectmanager open ruimte bij de gemeente Utrecht, Bart Claassen, stedenbouwkundig ontwerper bij BURA, en Mirjam Schmull van het Merwede LAB. Het doel is om hier een gezonde stedelijke leefomgeving te creëren met een brede mix van woningen en veel groene openbare ruimte, waar bewoners worden gestimuleerd om te fietsen, te wandelen en gebruik te maken van duurzaam vervoer.

Praktische informatie
We vertrekken 's morgens om 8:45 uur vanaf het station van Zaandam en verwachten rond 16:45 uur weer terug te zijn. Gedurende de dag worden de deelnemers voorzien van alle benodigde verzorging, inclusief tijdige sanitaire stops. 

De kosten voor deze excursie bedragen €40,00 per persoon voor een geheel verzorgde dag. Vrienden en sponsors van Babel kunnen deelnemen tegen een gereduceerd tarief van €32,50, terwijl een beperkt aantal studenten gratis mee kan.

Om teleurstelling te voorkomen, verzoeken wij je om je tijdig aan te melden.

Wij kijken uit naar een inspirerende en leerzame dag en hopen je te mogen verwelkomen!

Beeld boven: Impressie van de ontwikkeling van de Merwedekanaalzone. © OKRA landschapsarchitecten / BURA urbanism.

Beelden

Aanmelden voor:
Bus-excursie 'De gezonde stad': ontdek wat Utrecht uniek maakt

Datum: 21 juni 2024