Na de Watertoren in Assendelft en het voormalige SVB-kantoor in Zaandam heeft Zaannotarissen een derde iconische locatie verworven: Plein 13-1 in Wormerveer. Zaannotarissen ziet leegstand zijn verwoestende werking doen, maar vindt het monument het wachten waard.

Imposante dubbele toegangsdeuren. Hoge kozijnen met T-roedes en bovenlichten. De hoogte! Mahoniehouten paneellambriseringen. Een tegeltableau met het ontstaansverhaal in de hal. Origineel visgraatparket, marmer en indrukwekkende trapportalen… Geen wonder dat Zaannotarissen als een blok viel voor het monumentale gebouw aan Plein 13 in Wormerveer. Gepolitoerd hout, lederen stoelen en natuurlijk de authentieke Wurlitzer jukebox zullen hier prachtig staan!

Het notariskantoor beschikt al over twee markante locaties, de Watertoren in Assendelft en het voormalige kantoor van SVB tegenover het stadhuis in Zaandam, en zetelt momenteel ook nog aan de Zaanweg. ‘Daar verdelen we de werkzaamheden en het team over twee locaties. Niet ideaal natuurlijk, maar de ruimte is nu eenmaal beperkt,’ aldus Rik Jacobs van Zaannotarissen. ‘Collega Vincent Bos zetelt hier al jaren en ook onze cliënten in het noorden van de Zaanstreek en Wormerland blijven wij graag zoveel mogelijk ter plekke bedienen.’

De notarissen lieten het oog vallen op Plein 13 in Wormerveer, in het majestueuze Dekkerpand – zoals het in de volksmond bekend staat. Er moet echter nog wel wat water door de Zaan voordat het voormalige en leegstaande kantoorgebouw van Jan Dekker B.V., destijds eigenaar van zeepziederij De Adelaar, betrokken kan worden. De renovatie wordt gehinderd door te verwachten en vooral ook onvoorziene obstakels. 

Als gemeentelijk monument dat tegelijkertijd moet voldoen aan de duurzaamheids- en veiligheidseisen voor bedrijfsgebouwen kom je al snel in een spagaat terecht. De bouw ligt lange tijd stil. Meester Bos ziet het met afschuw aan. ‘Doodzonde, want door lekkage, vandalisme en puur door de leegstand gaat het gebouw heel hard achteruit en valt er straks niets meer te preserveren.’ Notarissen zijn niet van het vernietigen. ‘Wij zijn van het vastleggen, van het documenteren. Het notariaat is een historisch ambt, met inderdaad het bijbehorende imago. Als team omarmen wij echter alle moderne middelen die ons werk efficiënter en overzichtelijker maken. Het notariaat blijft echter mensenwerk, met vakkennis en het nauwgezet bijhouden van wet- en regelgeving. En ja, dat doen wij het liefst in een markante setting. Vanaf de negende verdieping in De Watertoren, of superbereikbaar in het Zaandamse stadshart. Hopelijk voegen we daar nu toch binnen afzienbare tijd dit iconische eerste huisnummer aan Plein 13 aan toe. Wordt vervolgd!’

Uitgelicht bericht

Podcastreeks (N)ooit gebouwd Zaanstad

In 2024 bestaat gemeente Zaanstad vijftig jaar. Babel kijkt de komende twee jaar voor- en achteruit. In deze podcastreeks spreken we over indrukwekkende bouwplannen die (n)ooit zijn gerealiseerd.

Lees meer

Uitgelicht bericht

Podcastreeks (N)ooit gebouwd Zaanstad

In 2024 bestaat gemeente Zaanstad vijftig jaar. Babel kijkt de komende twee jaar voor- en achteruit. In deze podcastreeks spreken we over indrukwekkende bouwplannen die (n)ooit zijn gerealiseerd.

Lees meer