De broers Cor en Wim Visser zijn grote kenners van het Zaanse erfgoed en in het bijzonder van Zaanse houtbouw. Met hun Stichting Gebr. Visser ondersteunen ze allerlei initiatieven en activiteiten voor het behoud van cultuurhistorische gebouwen in de Zaanstreek. In de zevende aflevering van onze sponsorrubriek vertellen ze over hun betrokkenheid bij het Molenmuseum in Koog aan de Zaan.
‘Een van de fundamenten waarop de hele molenindustrie in de Zaanstreek is gebouwd, is hout. Hout was onontbeerlijk voor het bouwen van huizen en schepen. Het succes van het windgezaagde hout in de Zaanstreek komt voort uit de toepassing van de krukas door Cornelis van Uitgeest. Hout was uiteraard ook nodig om molens te bouwen. In het Molenmuseum is volop aandacht voor de molenmakerij. Hier wordt duidelijk gemaakt welke houtsoorten werden gebruikt in de molenbouw, met welke gereedschappen werd gewerkt en hoe de verschillende molenonderdelen werden vervaardigd. Naast de bibliotheek met naslagwerken en vakliteratuur treffen we een xylotheek (bibliotheek van houtsoorten) en informatie over de geschiedenis van de molenmakerij. Door financiering van Stichting Gebroeders Visser werd een audio-visuele upgrade van het Molenmuseum verwezenlijkt met onder meer: contentontwikkeling, touchscreen, interactieve verlichting, bewegende molenmaquettes, bewegwijzering, etc.
Vlnr. de bestuursleden Nico Vanderveen, Jelmer Poutsma en Cor Visser. Foto: Henk Dijkman.
Frans Mars schilderde tussen 1941 en 1947 het magistrale molenpanorama. We zien de Zaanoever van Oostzaandam rond het jaar 1800 met meer dan 50 molens. Frans Mars liet zich voor dit werk informeren door molenkenner Pieter Boorsma. Dat was geen overbodige luxe, want alle molens die Mars schilderde waren inmiddels verdwenen. Het molenpanorama is een van de grootste schilderijen dat ooit in de Zaanstreek werd gemaakt en meet 2 bij 11 meter. In 1989 verhuisde het panorama van molen Het Pink naar het Molenmuseum in Koog aan de Zaan. In 2021 verhuisde het panorama opnieuw, nu naar het nieuwe Molenmuseum aan de Kalverringdijk. Door een donatie van Stichting Gebroeders Visser werd het panorama schoongemaakt en deels gerestaureerd en verhuisd.’
Molenpanorama, Frans Mars (1903-1973)