Architectenbureau Common Affairs is verantwoordelijk voor een aantal iconische gebouw- en gebiedstransformaties in de Zaanstreek. Het bureau kenmerkt zich door onalledaagse architectuur voor het dagelijks leven. Als uitgangspunt laten ze zich inspireren door de geschiedenis van de plek of het gebouw. In de uitwerking wordt er regelmatig letterlijk en een andere keer meer abstract omgegaan met het Noord-Hollands erfgoed.

Zaanhotel. Foto: Marcel van der Burg.

Onmiskenbaar Zaans
De transformaties van het Zaanhotel en het C&A-gebouw in Zaandam kenmerken zich door een meer letterlijke vertaling van de traditionele identiteit van de Zaanstreek. Hiermee is bewust gezocht naar een directe aansluiting bij de transformatie van de rest van het stadscentrum. Het zijn ontwerpen met een knipoog, maar met de frisse groene kleuren, de witte kozijnen, de karakteristieke gootklossen, kleurrijke luiken en figuratieve makelaars op de toppen is het onmiskenbaar Zaans.

Nieuwe taal van de Zaanstreek
In Krommenie komt, op de voormalige sportvelden van Provily en Slibkuil, een nieuwe waterrijke woonwijk geïnspireerd op de principes van het Zaanse landschap. Het karakteristieke grillige slagenlandschap van de oude polders van de Zaanstreek waarin de structuur van sloten nog vaag te herkennen is, is inspiratiebron geweest. De huizen in deze eerste energieneutrale woonwijk in de Zaanstreek worden geconstrueerd in hout. In hun taal zijn ze abstract; in hun vorm refereren ze aan traditionele Zaanse schuren.

Eilanden van Hain. Beeld: Common Affairs.

Brute schoonheid
Al sinds 2001 werkt Common Affairs aan de transformatie van het CSM-terrein in Halfweg. De twinkelende silo’s op het terrein hebben ondertussen een iconische status bereikt binnen de Metropoolregio Amsterdam. Het voormalige koelwatergebouw krijgt een functie als grand-café prominent op de kop van de nieuwe boulevard. De enorme ventilatoren met een doorsnede van ongeveer 7 meter zullen straks weer langzaam gaan draaien. Een groot deel van de lamellen en koelribben wordt schoongemaakt en opnieuw geplaatst. Ook de spectaculaire betonconstructie blijft in het zicht. De brute industriële elementen vertellen, naast de esthetische waarde, het historische verhaal van het gebouw. De bestaande constructie wordt aan de buitenkant geïsoleerd en voorzien van een schil in cortenstaal.

Koelgebouw SugarCity. Beeld: Common Affairs.

Teamfoto: Maria Heijendael.

Uitgelicht bericht

Podcastreeks (N)ooit gebouwd Zaanstad

In 2024 bestaat gemeente Zaanstad vijftig jaar. Babel kijkt de komende twee jaar voor- en achteruit. In deze podcastreeks spreken we over indrukwekkende bouwplannen die (n)ooit zijn gerealiseerd.

Lees meer

Uitgelicht bericht

Podcastreeks (N)ooit gebouwd Zaanstad

In 2024 bestaat gemeente Zaanstad vijftig jaar. Babel kijkt de komende twee jaar voor- en achteruit. In deze podcastreeks spreken we over indrukwekkende bouwplannen die (n)ooit zijn gerealiseerd.

Lees meer