(N)ooit gebouwd Zaanstad
(3) Het Cultuurcluster

In 2024 bestaat gemeente Zaanstad vijftig jaar. Babel Zaans architectuurplatform kijkt de komende twee jaar voor- en achteruit. In deze podcastreeks spreken we over indrukwekkende bouwplannen die (n)ooit zijn gerealiseerd. Maar we stellen ons ook de vraag hoe Zaanstad zich de komende vijftig jaar zal ontwikkelen.

Het Cultuurcluster zou het nieuwste architectonisch monument van de Zaanstreek worden. Met een toplocatie in hartje Zaandam en een ontwerp van het gerenommeerde Rotterdamse architectuurbureau MVRDV, werd alles geplaveid om het project de kers op de taart te maken van Inverdan. Maar de realisatie verliep niet zoals verwacht. Het Cultuurcluster veranderde in een emotionele achtbaan voor Zaankanters en het werd uiteindelijk niet gebouwd. In de derde aflevering van (N)ooit gebouwd Zaanstad gaat Wendy van Wilgenburg in gesprek met Marga Rosier, directeur van de Zaanse bibliotheek FluXus, en Klaas Hofman, hoofd van het ontwerpteam van MVRDV, over de opkomst en ondergang van een nooit gebouwd Zaans icoon.

Hieronder vind je archiefbeelden, een video en links bij de onderwerpen die in deze aflevering worden besproken. Klik op de afbeelding om te vergroten.

Rendering van het gevel van het Cultuurcluster en straatsfeer. Bron: MVRDV.
Rendering van de gevel van het Cultuurcluster en straatsfeer. Bron: MVRDV.
Een (omgekeerde) huiskamer voor de stad- Conceptontwikkeling van het Cultuurcluster. Bron: MVRDV.
Kaft van het document “Esthetisch Programma van Eisen” van het Cultuurcluster.
Rendering van het interieur van het cultuurcluster - “Esthetisch Programma van Eisen”.
Flyer tegen het Cultuurcluster. Bron: Kultuurklutser.nl.

(N)ooit-gebouwd Zaanstad is een podcastreeks van Babel Zaans architectuurplatform. Samenstelling: Wendy van Wilgenburg. Research en redactie: Sarah Essbai en Nik Berkouwer. De muziek die in deze podcastreeks wordt gebruikt is gemaakt door Jonesbrt.

Wij hebben ons best gedaan om alle rechthebbenden met betrekking tot (foto)materiaal op deze website te achterhalen. Eenieder die meent dat zijn/haar materiaal zonder voorafgaande toestemming hier is gebruikt, verzoeken wij om zich tot ons te wenden.

Aankomende activiteiten

Uitgelicht bericht

Podcastreeks (N)ooit gebouwd Zaanstad

In 2024 bestaat gemeente Zaanstad vijftig jaar. Babel kijkt de komende twee jaar voor- en achteruit. In deze podcastreeks spreken we over indrukwekkende bouwplannen die (n)ooit zijn gerealiseerd.

Lees meer

Uitgelicht bericht

Podcastreeks (N)ooit gebouwd Zaanstad

In 2024 bestaat gemeente Zaanstad vijftig jaar. Babel kijkt de komende twee jaar voor- en achteruit. In deze podcastreeks spreken we over indrukwekkende bouwplannen die (n)ooit zijn gerealiseerd.

Lees meer