(N)ooit gebouwd Zaanstad
(5) De gevangenis

In 2024 bestaat gemeente Zaanstad vijftig jaar. Babel Zaans architectuurplatform kijkt de komende twee jaar voor- en achteruit. In deze podcastreeks spreken we over indrukwekkende bouwplannen die (n)ooit zijn gerealiseerd. Maar we stellen ons ook de vraag hoe Zaanstad zich de komende vijftig jaar zal ontwikkelen.

Het Justitieel Complex Zaanstad op het bedrijventerrein HoogTij werd in 2016 ingehuldigd. Het complex heeft de Penitentiaire Inrichtingen Amsterdam, ook wel Bijlmerbajes genoemd, vervangen. De nieuwe gevangenis beslaat een oppervlakte van 68,000 m2 en biedt plaats aan meer dan duizend justitiabelen. Maar de weg naar HoogTij was geen rechte lijn. Het dossier heeft voor veel onrust gezorgd binnen gemeente Zaanstad, althans wat betreft de keuze van de locatie.

 

Deze vijfde aflevering gaat over de beoogde nieuwe locatie van de Zaanse bajes, spanning rondom het Hembrugterrein en het Vijfhoekpark, een referendum, en hoe het uiteindelijk goed kwam. Co Vrouwe interviewt de toenmalige functionarissen burgemeester Ruud Vreeman, wethouder Hans Luiten en programmamanager Ferdinand Vreugdenhil. Ze vertellen over de verschillende locaties waar het Justitieel Complex Zaanstad had kunnen komen, waaronder het Hembrugterrein, en over de spanningen binnen en buiten de gemeenteraad om de geschikte, uiteindelijke, locatie te vinden. 

 

Hieronder vind je archiefbeelden bij de onderwerpen die in deze aflevering worden besproken. Klik op de afbeelding om te vergroten.

Entreegebied van het Justitieel Complex Zaanstad (JCZ) in Westzaan. Foto: Ballast Nedam.
Overzicht van het Justitieel Complex Zaanstad, gelegen in de Westzanerpolder. Foto: Ballast Nedam.
Flyer ‘Help het Vijfhoekpark ontsnappen’. Beeld: Gemeentearchief Zaanstad.
Hembrugterrein. Foto: Gemeente Zaanstad.
Vijfhoekpark. Foto: Anouar El Haji.
Schotse Hooglander graast in het Vijfhoekpark. Foto: Anouar El Haji.

(N)ooit gebouwd Zaanstad is een podcastreeks van Babel Zaans architectuurplatform. Interview: Co Vrouwe. Samenstelling: Wendy van Wilgenburg. Research en redactie: Sarah Essbai en Nik Berkouwer. De muziek die in deze podcastreeks wordt gebruikt is gemaakt door Jonesbrt.

Wij hebben ons best gedaan om alle rechthebbenden met betrekking tot (foto)materiaal op deze website te achterhalen. Eenieder die meent dat zijn/haar materiaal zonder voorafgaande toestemming hier is gebruikt, verzoeken wij om zich tot ons te wenden.

Aankomende activiteiten

Uitgelicht bericht

Podcastreeks (N)ooit gebouwd Zaanstad

In 2024 bestaat gemeente Zaanstad vijftig jaar. Babel kijkt de komende twee jaar voor- en achteruit. In deze podcastreeks spreken we over indrukwekkende bouwplannen die (n)ooit zijn gerealiseerd.

Lees meer

Uitgelicht bericht

Podcastreeks (N)ooit gebouwd Zaanstad

In 2024 bestaat gemeente Zaanstad vijftig jaar. Babel kijkt de komende twee jaar voor- en achteruit. In deze podcastreeks spreken we over indrukwekkende bouwplannen die (n)ooit zijn gerealiseerd.

Lees meer