0 comments

Gerry van Ingen werkte 40 jaar aan een boek over het leven en werk van de Zaanse architect Simon van Sante (1876-1936). Van Ingen schenkt aandacht aan de ontwikkeling van Van Sante als architect en schetst het tijdsbeeld van het dagelijks leven in de Zaanstreek aan de hand van diens nagelaten dagboeken.

Simon van Sante was een katholieke architect uit Zaandam. Katholieken werden geboren, woonden of volgden onderwijs in door hem ontworpen gebouwen. Dat Van Sante veel bouwde voor de katholieken in de Zaanstreek is niet verwonderlijk. De verzuiling was groot en men koos het liefst een architect met dezelfde achtergrond.

Van Sante heeft een enorme productie op zijn naam gezet. In het begin van zijn carrière ontwerpt hij eenvoudige woningen voor particulieren; traditionele burgerhuizen waarvan er nog enkele bestaan aan de Oostzijde, de Zuiddijk en op andere plekken in Zaandam. Belangrijke katholieke ondernemersfamilies zoals de families Blans, Kamphuijs en Odijk kozen voor Van Sante voor het ontwerpen van hun huizen, fabrieken en pakhuizen. Een daarvan is meelfabriek ‘De Vrede’ (1919), een opvallend fabrieksgebouw aan het Noordzeekanaal waar het nieuwe hoofdkantoor van chocolademerk Tony’s Chocolonely wordt gevestigd.

Meelfabriek De Vrede © Zaans Archief

Aan de hand van nagelaten dagboeken reconstrueerde auteur Gerry van Ingen (1948) het leven van Simon van Sante die met opvallende gebouwen zijn persoonlijke stempel drukte op het socialistische Zaandam. De belangstelling voor de architect ontstond toen Van Ingen in een door hem getekend huis in Zaandam woonde (‘een echt jaren dertig huis zonder voorzieningen’). Ook is ze getrouwd met de bouwkundige Gerard van Sante; Simon van Sante was de broer van zijn opa. Voor haar boek maakte Van Ingen gebruik van ervaringen van bewoners die in een woning van Van Sante hebben gewoond, of die in een van de door hem ontworpen scholen of fabrieken hebben gewerkt.

Gerry van Ingen, Architect Simon Bernardus van Sante 1876-1936 – Rooms in ‘rood’ Zaandam (2019). Uitgeverij Boekscout. ISBN 9789463890274. 226 pagina’s. €30,99.

Meer informatie
Lijst van bouwwerken van S.B. van Sante
De catalogus van de tentoonstelling ‘Dankbare schoonheid’ in het Zaans Museum
De architectuur van S.B. van Sante in perspectief gezet, door Ron Baltussen
Dagboeknotities illustreren leven ’roomse’ architect S.B. van Sante – NHD 4 juni 2019

Related Posts

Programma over de cultuurhistorische waardering van de stedelijke ontwikkeling van Zaanstad. De...

‘Karakters aan het water – Een filosofie voor Zaanstad,’ door Liesbeth van der Pol Dinsdagavond 24...

Lees hier het verslag door Jouke van der Werf van de gebiedsmeet-up ‘De Metropoolregio Amsterdam en...