Babel Architectuurprijs 2020: Slangen + Koenis – Architecten

Babel Zaans architectuurplatform heeft zeven nieuwe gebouwen in de Zaanstreek genomineerd voor de Babel Architectuurprijs 2020. Heel gevarieerde bouwwerken dingen mee naar de prijs, van een bedrijfsgebouw tot een scholencomplex, van een enkel woonhuis en een appartementencomplex tot een zwembad en een fietsenstalling. Een jury onder voorzitterschap van architect Liesbeth van der Pol heeft de nominaties beoordeeld.

Zwembad De Crommenije aan het Rosariumpark in Krommenie bestaat uit een binnenbad met een 8-baanswedstrijdbad, een doelgroepenbad en een recreatiebad. Daarnaast is er een gymzaal. Het complex ligt aan een ligweide met een 50-meterbuitenbad en een ondiep bad voor peuters en kleuters. Het gebouw is zo georganiseerd, dat alle programmaonderdelen via een doorgaande route met elkaar zijn verbonden.

Het gebouw is verhoogd aangelegd. Daarmee is het complex voorbereid op toekomstige maaiveldverhoging. Ook blijft het zwembad zo buiten de archeologische zone. Architectenbureau Slangen + Koenis heeft voor de gevel naar een moderne interpretatie van de traditionele Zaanse huisjes gezocht, inclusief afwisselende planrichtingen. Tezamen met een koperkleurig felsdak en ‘witte ogen’ ontstaat naar de mening van de ontwerpers een subtiele combinatie van materialen en kleuren die refereren aan de traditie van de Zaanstreek.

Het complex is relatief energiezuinig. Er is een groot aantal energiebesparende maatregelen genomen, zoals een hoge isolatiewaarde voor dak en gevel, LED-verlichting in het hele complex en lage temperatuurverwarming. Door gebruik van trommelfilters voor de waterbehandeling wordt water en energie bespaard. 

Over de Babel Architectuurprijs

De jury van de Babel Architectuurprijs wordt gevormd door Liesbeth van der Pol (voorzitter), Vibeke Gieskes (curator en docent) , Wouter de Haas (architect) en Jan Maas (landschapsarchitect). De prijs wordt dit jaar voor de zevende keer uitgereikt. Babel Zaans Architectuurplatform wil zo aandacht vragen voor de stedenbouwkundige en architectonische veranderingen die de Zaanstreek doormaakt. Op 4 september wordt het winnende ontwerp bekendgemaakt. Vanwege COVID-19 heeft de prijsuitreiking een digitaal karakter.

De Babel Architectuurprijs wordt mede mogelijk gemaakt door:

Uitgelicht bericht

Podcastreeks (N)ooit gebouwd Zaanstad

In 2024 bestaat gemeente Zaanstad vijftig jaar. Babel kijkt de komende twee jaar voor- en achteruit. In deze podcastreeks spreken we over indrukwekkende bouwplannen die (n)ooit zijn gerealiseerd.

Lees meer

Uitgelicht bericht

Podcastreeks (N)ooit gebouwd Zaanstad

In 2024 bestaat gemeente Zaanstad vijftig jaar. Babel kijkt de komende twee jaar voor- en achteruit. In deze podcastreeks spreken we over indrukwekkende bouwplannen die (n)ooit zijn gerealiseerd.

Lees meer