Babel Architectuurprijs 2020: Nunc Architecten (2)

Babel Zaans architectuurplatform heeft zeven nieuwe gebouwen in de Zaanstreek genomineerd voor de Babel Architectuurprijs 2020. Heel gevarieerde bouwwerken dingen mee naar de prijs, van een bedrijfsgebouw tot een scholencomplex, van een enkel woonhuis en een appartementencomplex tot een zwembad en een fietsenstalling. Een jury onder voorzitterschap van architect Liesbeth van der Pol heeft de nominaties beoordeeld.

Twee basisscholen van Stichting Agora, de van oorsprong rooms-katholieke basisschool Willibrord en de christelijke basisschool De Saenparel, gaan een nieuw gebouw delen in de Rosmolenwijk in Zaandam. In dit zogeheten IKC Zaanplein zal ook plaats zijn voor kinderopvang De Tinteltuin.

Onderwijs leeft en beweegt. Nunc Architecten heeft samen met het Amsterdamse bureau BALD architecture een gebouw ontworpen dat eenvoudig kan meebewegen met de veranderingen in lesmethoden of leerlingenaantallen. Zo kunnen lokalen aan elkaar worden gekoppeld door het openzetten van schuifpanelen. Om de school tot een plek voor ontmoeting te maken, is aan de entreekant een grote collectieve ruimte met een theatertrap ontworpen. Deze centrale ruimte kan worden afgesloten van de rest van de school, zodat deze ook voor andere activiteiten kan worden gebruikt.

Het ontwerp aan het Lijns Tewisz Roggeplein voegt zich makkelijk naar de kenmerkende architectuur in dit deel van de Rosmolenwijk. De nieuwbouw past nadrukkelijk bij de schaal van de omliggende gebouwen.

Over de Babel Architectuurprijs

De jury van de Babel Architectuurprijs wordt gevormd door Liesbeth van der Pol (voorzitter), Vibeke Gieskes (curator en docent) , Wouter de Haas (architect) en Jan Maas (landschapsarchitect). De prijs wordt dit jaar voor de zevende keer uitgereikt. Babel Zaans Architectuurplatform wil zo aandacht vragen voor de stedenbouwkundige en architectonische veranderingen die de Zaanstreek doormaakt. Op 4 september wordt het winnende ontwerp bekendgemaakt. Vanwege COVID-19 heeft de prijsuitreiking een digitaal karakter.

De Babel Architectuurprijs wordt mede mogelijk gemaakt door:

Uitgelicht bericht

Podcastreeks (N)ooit gebouwd Zaanstad

In 2024 bestaat gemeente Zaanstad vijftig jaar. Babel kijkt de komende twee jaar voor- en achteruit. In deze podcastreeks spreken we over indrukwekkende bouwplannen die (n)ooit zijn gerealiseerd.

Lees meer

Uitgelicht bericht

Podcastreeks (N)ooit gebouwd Zaanstad

In 2024 bestaat gemeente Zaanstad vijftig jaar. Babel kijkt de komende twee jaar voor- en achteruit. In deze podcastreeks spreken we over indrukwekkende bouwplannen die (n)ooit zijn gerealiseerd.

Lees meer