Babel Architectuurprijs 2020: Nunc Architecten (1)

Babel Zaans architectuurplatform heeft zeven nieuwe gebouwen in de Zaanstreek genomineerd voor de Babel Architectuurprijs 2020. Heel gevarieerde bouwwerken dingen mee naar de prijs, van een bedrijfsgebouw tot een scholencomplex, van een enkel woonhuis en een appartementencomplex tot een zwembad en een fietsenstalling. Een jury onder voorzitterschap van architect Liesbeth van der Pol heeft de nominaties beoordeeld.

Bedrijfsgebouw Zuiver te Westzaan

Zuiver verkoopt meubels en woonaccessoires in tachtig verschillende landen. Het bedrijf maakt een snelle groei door. Reden voor het Zaanse bedrijf om langs het Noordzeekanaal op bedrijventerrein Hoogtij een veel groter bedrijfsgebouw te laten ontwerpen, door een eveneens Zaans architectenbureau: Nunc Architecten.

Voor deze van alle kanten goed zichtbare locatie heeft Nunc een alzijdig en uitgesproken gebouw ontworpen. De in een glimmende kopertint uitgevoerde staalplaten op de gevel en het dak geven het bedrijfspand een bijzondere uitstraling. Het weer speelt daarbij een belangrijke rol: soms glimt het gebouw uitbundig, dan weer is het mat.

Volgens de architecten passen de gekozen materialen, beton, glas en staal, zowel goed bij het bedrijf als bij de locatie. Een indrukwekkende trap verbindt de vier lagen van het gebouw. Met op de eerste  verdiepingen alle ruimte voor de showroom. Om het contact tussen de werknemers onderling te bevorderen hebben de werkruimtes een transparant karakter. Op de bovenste verdieping is een bedrijfsrestaurant met uitzicht over de haven van Amsterdam.

Over de Babel Architectuurprijs

De jury van de Babel Architectuurprijs wordt gevormd door Liesbeth van der Pol (voorzitter), Vibeke Gieskes (curator en docent) , Wouter de Haas (architect) en Jan Maas (landschapsarchitect). De prijs wordt dit jaar voor de zevende keer uitgereikt. Babel Zaans Architectuurplatform wil zo aandacht vragen voor de stedenbouwkundige en architectonische veranderingen die de Zaanstreek doormaakt. Op 4 september wordt het winnende ontwerp bekendgemaakt. Vanwege de uitbraak van COVID-19 heeft de prijsuitreiking een digitaal karakter.

De Babel Architectuurprijs wordt mede mogelijk gemaakt door:

Uitgelicht bericht

Podcastreeks (N)ooit gebouwd Zaanstad

In 2024 bestaat gemeente Zaanstad vijftig jaar. Babel kijkt de komende twee jaar voor- en achteruit. In deze podcastreeks spreken we over indrukwekkende bouwplannen die (n)ooit zijn gerealiseerd.

Lees meer

Uitgelicht bericht

Podcastreeks (N)ooit gebouwd Zaanstad

In 2024 bestaat gemeente Zaanstad vijftig jaar. Babel kijkt de komende twee jaar voor- en achteruit. In deze podcastreeks spreken we over indrukwekkende bouwplannen die (n)ooit zijn gerealiseerd.

Lees meer