Babel Architectuurprijs 2020: Boparai Associates Architekten

Babel Zaans architectuurplatform heeft zeven nieuwe gebouwen in de Zaanstreek genomineerd voor de Babel Architectuurprijs 2020. Heel gevarieerde bouwwerken dingen mee naar de prijs, van een bedrijfsgebouw tot een scholencomplex, van een enkel woonhuis en een appartementencomplex tot een zwembad en een fietsenstalling. Een jury onder voorzitterschap van architect Liesbeth van der Pol heeft de nominaties beoordeeld.

Naast het hotel met de gestapelde Zaanse huisjes en het Zaanse stadhuis met trouwtoren heeft Boparai Associates Architekten uit Oostzaan op de Kop Noordsche Bos een iconisch woongebouw ontworpen. De toren aan het einde van de Gedempte Gracht, met in de plint twee winkellagen en daarboven 18 appartementen en zes studio’s, zorgt voor een logisch vervolg in de looproute naar het station.

Romanov is onderdeel van Inverdan, het masterplan waarmee supervisor Sjoerd Soeters het centrum van Zaandam een nieuw en eigentijds gezicht gaf. Voor hem is het groene Zaanse huis het icoon van de streek. De architect heeft uit de Zaanse kleurenwaaier verschillende tonen groen gekozen: onderaan donkergroen, bovenaan lichtgroen. Witte pandsgewijze omlijstingen met hoekige halsgevels laten de toren ranker ogen.

Romanov biedt een verscheidenheid aan woningtypes: van bescheiden studio’s tot riante appartementen, soms met tuintjes voor de deur. Voor alle woningen geldt dat zij volgens de laatste eisen zijn gebouwd. Uitstekende isolatie draagt bij aan een aangenaam leefklimaat. Geluidsoverlast wordt beperkt tot een minimum.

Over de Babel Architectuurprijs

De jury van de Babel Architectuurprijs wordt gevormd door Liesbeth van der Pol (voorzitter), Vibeke Gieskes (curator en docent) , Wouter de Haas (architect) en Jan Maas (landschapsarchitect). De prijs wordt dit jaar voor de zevende keer uitgereikt. Babel Zaans Architectuurplatform wil zo aandacht vragen voor de stedenbouwkundige en architectonische veranderingen die de Zaanstreek doormaakt. Op 4 september wordt het winnende ontwerp bekendgemaakt. Vanwege COVID-19 heeft de prijsuitreiking een digitaal karakter.

De Babel Architectuurprijs wordt mede mogelijk gemaakt door:

Uitgelicht bericht

Podcastreeks (N)ooit gebouwd Zaanstad

In 2024 bestaat gemeente Zaanstad vijftig jaar. Babel kijkt de komende twee jaar voor- en achteruit. In deze podcastreeks spreken we over indrukwekkende bouwplannen die (n)ooit zijn gerealiseerd.

Lees meer

Uitgelicht bericht

Podcastreeks (N)ooit gebouwd Zaanstad

In 2024 bestaat gemeente Zaanstad vijftig jaar. Babel kijkt de komende twee jaar voor- en achteruit. In deze podcastreeks spreken we over indrukwekkende bouwplannen die (n)ooit zijn gerealiseerd.

Lees meer