Babel Architectuurprijs 2020: Attika Architekten

Babel Zaans architectuurplatform heeft zeven nieuwe gebouwen in de Zaanstreek genomineerd voor de Babel Architectuurprijs 2020. Heel gevarieerde bouwwerken dingen mee naar de prijs, van een bedrijfsgebouw tot een scholencomplex, van een enkel woonhuis en een appartementencomplex tot een zwembad en een fietsenstalling. Een jury onder voorzitterschap van architect Liesbeth van der Pol heeft de nominaties beoordeeld.

Molenbuurt Wormer

Voor de vernieuwing van de Molenbuurt in Wormer heeft woningcorporatie WormerWonen het Amsterdamse bureau Attika Architekten gevraagd om de bijzondere identiteit van de buurt te behouden met ’tuindorpse architectuur’: gebouwen die verwijzen naar lokale kwaliteiten en het toevoegen van karakteristieke elementen.

De jury heeft in het bijzonder stilgestaan bij twee complexen. Het karakteristieke woonblok op de hoek van het buurtplein is goed zichtbaar vanuit twee kanten van de Mooriaanstraat en de Witte Duifstraat en markeert deze centrale publieke ruimte. De architectuur verwijst naar de klassieke pakhuizen aan de Zaan.

En het bouwblok aan de Badhuisstraat staat op de plek van de kerk. De aanwezigheid van de kerk blijft tastbaar door de herplaatsing van de met koper beklede torenspits boven de toegang tot het woonhofje. De indeling van de ramen en het dak met kapelletjes verwijzen eveneens naar het vroegere kerkgebouw. De blokken vertegenwoordigen het dagelijkse leven: wonen, werken en de zondagse kerkgang.

Over de Babel Architectuurprijs

De jury van de Babel Architectuurprijs wordt gevormd door Liesbeth van der Pol (voorzitter), Vibeke Gieskes (curator en docent) , Wouter de Haas (architect) en Jan Maas (landschapsarchitect). De prijs wordt dit jaar voor de zevende keer uitgereikt. Babel Zaans Architectuurplatform wil zo aandacht vragen voor de stedenbouwkundige en architectonische veranderingen die de Zaanstreek doormaakt. Op 4 september wordt het winnende ontwerp bekendgemaakt. Vanwege de uitbraak van COVID-19 heeft de prijsuitreiking een digitaal karakter.

De Babel Architectuurprijs wordt mede mogelijk gemaakt door:

Uitgelicht bericht

Podcastreeks (N)ooit gebouwd Zaanstad

In 2024 bestaat gemeente Zaanstad vijftig jaar. Babel kijkt de komende twee jaar voor- en achteruit. In deze podcastreeks spreken we over indrukwekkende bouwplannen die (n)ooit zijn gerealiseerd.

Lees meer

Uitgelicht bericht

Podcastreeks (N)ooit gebouwd Zaanstad

In 2024 bestaat gemeente Zaanstad vijftig jaar. Babel kijkt de komende twee jaar voor- en achteruit. In deze podcastreeks spreken we over indrukwekkende bouwplannen die (n)ooit zijn gerealiseerd.

Lees meer