Skip to main content

Maak een reis door de tijd in de Indeco-buurt in Zaandam

23 juni 2024

50 jaar geleden werd gemeente Zaanstad  gevormd door de samenvoeging van zeven gemeenten. Babel Zaans architectuurplatform besteedt het hele jaar uitgebreid aandacht aan dit jubileum. We blikken terug en kijken vooruit: naar de stad van toen, nu en in de toekomst.

Op zondag 23 juni organiseren we een bijzondere wandeling door de net iets meer dan 50 jaar oude Indeco-buurt, aan de rand van het In ’t Veldpark in Zaandam. Net als nu was er begin jaren zeventig grote woningnood en behoefte aan nieuwe en snellere manieren van bouwen. Met behulp van een experimenteel prefab-bouwsysteem, ontwikkeld door het Zaanse bedrijf Indeco-Coignet BV, verrees in het Hoornseveld in korte tijd ‘een rustig en speels opgezet woonpark, met diverse woningtypen van hoge kwaliteit, met een duidelijke eigen identiteit en veel groen’. 

Wat is er van alle ideeën van toen terecht gekomen? Hoe kijken we met de kennis en ervaring van nu naar de kwaliteit van deze woningen en deze buurt?  Zal de Indeco-buurt over vijftig jaar nog steeds een fijne plek zijn om te wonen? En wat is daar dan voor nodig?

Op zoek naar antwoorden op die vragen gaan we op ontdekkingstocht, naar de ontstaansgeschiedenis van dit deel van Zaandam, en naar de bijzondere kenmerken en verhalen van deze buurt. Bewoners van nu vertellen over hun woonervaringen en toekomstverwachtingen. Aan het slot nemen we een kijkje in één van de woningen.

Praktische informatie
Er zijn twee starttijden. De eerste rondleiding start om 10:30 uur, de tweede om 15:00 uur. Het verzamelpunt is op de hoek Treilerstraat-Tjotterlaan in Zaandam. De rondleiding duurt circa 1,5 uur. De kosten voor deelname zijn 7,50 euro p.p. (graag pinnen of gepast contant betalen).

Per rondleiding kunnen maximaal 12 mensen mee; meld je daarom bijtijds aan via het formulier hieronder. Geef in het veld Vragen/Opmerkingen aan of je deelneemt aan de eerste of tweede ronde.

Aanmelden voor:
Maak een reis door de tijd in de Indeco-buurt in Zaandam

Datum: 23 juni 2024