Skip to main content

Cultuur als identiteitsdrager: hoe behoud je eigenheid en karakter in tijden van snelle verandering?

14 maart 2024

Op donderdag 14 maart 2024 organiseert Babel een bijeenkomst in het Zaans Museum met als thema 'cultuur als identiteitsdrager'. De centrale vraag is hoe je eigenheid en karakter behoudt in tijden van snelle verandering.

De Zaanstreek, het oudste industriegebied van Europa, heeft de afgelopen jaren gezien dat de kenmerkende industrie zich steeds meer terugtrekt langs de oevers van de Zaan. Leegstaande fabrieken ondergaan sloop of krijgen nieuwe bestemmingen, met andere bewoners of gebruikers. Hoewel veel industriegebieden in Nederland een vergelijkbare ruimtelijke en sociale transitie doormaken, is nergens deze verandering zo duidelijk zichtbaar als langs de Zaan. Wat de Zaanstreek uniek maakt, is dat niet alle bedrijvigheid verdwijnt, waardoor hier een bijzondere mix ontstaat van wonen en werken. In het Zaans Museum tonen documentaire fotografen Bert Verhoeff en David Galjaard in 125 nieuwe werken een boeiend tijdsbeeld van een streek in ontwikkeling.

Floris Alkemade, architect en voormalig rijksbouwmeester, plaatst de transitie aan de Zaan in een breder Nederlands perspectief in een essay dat is opgenomen in de tentoonstellingscatalogus van de foto-expositie 'Stroom - De Zaan in beweging'.

Inloop vanaf 19:30 uur met koffie/thee, start programma om 20:00 uur, eindtijd 21:30 uur. Het volledige programma wordt binnenkort bekendgemaakt. Deelname is kostenloos na aanmelding. 

Aanmelden voor:
Cultuur als identiteitsdrager: hoe behoud je eigenheid en karakter in tijden van snelle verandering?

Datum: 14 maart 2024