Skip to main content

A tot Z-debat III - De toekomst van Zaan-IJ

04 oktober 2023

Hoe kan de (maak)industrie behouden blijven én de stad vitaal blijven? Deze vraag staat centraal in het derde A tot Z-debat, georganiseerd door Babel Zaans Architectuurplatform en Arcam op woensdagavond 4 oktober 2023.

Zowel voor Zaanstad als voor Amsterdam zijn de haven en bijbehorende bedrijvigheid al eeuwenlang een katalysator voor stedelijke ontwikkeling. Ondertussen speelt in beide steden ook een grote woningbouwopgave en verdichtingsopgave.

Maar wat is de overkoepelende visie op de hele regio? Hoe werken beide gemeenten samen aan een gezonde verdeling van wonen en werken, mobiliteit, natuur en water in het Zaan-IJ- en Noordzeekanaalgebied? Babel Zaans architectuurplatform en Architectuurcentrum Amsterdam (Arcam) nodigen wethouders Reinier van Dantzig (Ruimtelijke Ordening, Wonen, Grondbeleid en AEB namens D66 in Amsterdam) en Wessel Breunesse (Ruimtelijke Ordening en Openbare ruimte, Klimaatadaptatie, Milieu, Natuur en Gebiedsontwikkeling MAAK namens GroenLinks in Zaanstad) uit voor een gesprek onder leiding van Cees-Jan Pen (lector De Ondernemende Regio bij Fontys).

Programma en sprekers

19.00 uur - Inloop
19.30 uur - Openingswoord door Indira van ’t Klooster (Directeur Arcam) en Robert ten Elsen (stedenbouwkundig bij Sweco en lid van de Programmaraad van Babel)
19.40 uur - Trendbeschrijving door Cees-Jan Pen
19.50 uur - Gebiedsbeschrijvingen en beleidskaders door Saskia Hoogstraten (senior planoloog Zaan-IJ regio) en Joost Dunselman (Programmamanager
Achtersluispolder)
20.20 uur - Korte reflecties van diverse deskundigen uit het publiek
20.40 uur - Reflectie van wethouders Wessel Breunesse (Ruimtelijke Ontwikkeling Zaanstad) en Reinier van Dantzig (Wethouder Woningbouw, Grond en Ontwikkeling en Ruimtelijke Ordening in Amsterdam) op het vraagstuk
21.30 uur - Afsluiting, borrel en napraten

Tijdstip en locatie
Woensdag 4 oktober 2023, start programma 19.30 uur; Start borrel, napraten 21.30 uur. Locatie: De Groene Loods op Stadslandbouwproject NoordOogst (Meteorenweg 272) in Amsterdam-Noord. Reserveren is gratis na aanmelding.

Bereikbaarheid
Vanaf NDSM pont is NoordOogst met 9 minuten fietsen te bereiken, en vanaf Station Zaandam met 23 minuten fietsen. Er zijn voldoende parkeergelegenheden. De locatie is gelijkvloers. Op dit moment vragen we informatie aan over de rolstoeltoegankelijkheid.

Dit debat is interessant voor: stedenbouwkundigen, beleidsvisiemakers, Ruimtelijke Ordening-professionals van gemeenten uit de MRA, planmakers, maakbedrijven en huidige en toekomstige bewoners van de gebieden. Mis deze kans niet om mee te praten over de toekomst van onze steden!

Aanmelden voor:
A tot Z-debat III - De toekomst van Zaan-IJ

Datum: 04 oktober 2023