Op 1 april jongstleden was de start van het eerste Burgerberaad G1000Wonen Zaanstreek-Waterland. Ruim 300 inwoners uit de Zaanstreek kwamen voor deze ‘Burgertop’ bijeen in de Sporthal in Wormer.

De regio Zaanstreek-Waterland heeft de langste wachttijd van Nederland voor een sociale huurwoning. Prijzen van koopwoningen blijven stijgen. De regio bestaat uit een waterrijk landschap. De vraag is hoe alle ruimte goed verdeeld kan worden. Een complex vraagstuk, waar geen kant en klaar antwoord op is. Daarom willen woningcorporaties en gemeenten in gesprek met de inwoners en andere belanghebbenden in de regio, met als centrale vraag: Hoe ziet wonen in Zaanstreek-Waterland er in de toekomst uit? Met als doel om samen tot een visie te komen en tot concrete voorstellen. Stichting G1000.nu is daarom gevraagd een G1000 Burgerberaad te organiseren.

Behalve ingelote bewoners was ook een aantal vertegenwoordigers van de deelnemende partners, zoals Babel Zaans architectuurplatform, aanwezig. De aanwezigen gingen met elkaar in gesprek over de belangrijkste thema’s op het gebied van wonen. Er was sprake van een mooie mix van leeftijd, gender, woonsituatie, kennis en onbevangenheid. Alle opvattingen mochten er zijn en de gehele inbreng gaat mee naar de volgende ronde, het Burgerforum.

Ieder individu kon aan het einde van de dag stemmen over de zeer gevarieerde opbrengst. De stemming leidde uiteindelijk tot een duidelijke top 10. Deelnemers namens Babel waren Nanine Carree en Piet Keijzer aanwezig. Zij waren het zeer eens met de breed gedeelde opvatting over het succes van de dag en kijken uit naar het vervolg. Op de finaledag, op 1 juli, wordt door alle deelnemers gestemd op de voorstellen. Zo wordt besloten welke voorstellen onderdeel worden van het Burgerakkoord.

Klik hier voor meer informatie over het Burgerberaad G1000Wonen Zaanstreek-Waterland.

Lees ook: Babel verbindt zich aan stichting G1000 voor de organisatie van de G1000Wonen Zaanstreek-Waterland

Uitgelicht bericht

Podcastreeks (N)ooit gebouwd Zaanstad

In 2024 bestaat gemeente Zaanstad vijftig jaar. Babel kijkt de komende twee jaar voor- en achteruit. In deze podcastreeks spreken we over indrukwekkende bouwplannen die (n)ooit zijn gerealiseerd.

Lees meer

Uitgelicht bericht

Podcastreeks (N)ooit gebouwd Zaanstad

In 2024 bestaat gemeente Zaanstad vijftig jaar. Babel kijkt de komende twee jaar voor- en achteruit. In deze podcastreeks spreken we over indrukwekkende bouwplannen die (n)ooit zijn gerealiseerd.

Lees meer