De vijfde aflevering van de podcast (N)ooit gebouwd Zaanstad gaat over de beoogde nieuwe locatie van de Zaanse bajes, spanning rondom het Hembrugterrein en het Vijfhoekpark, een referendum, en hoe het uiteindelijk goed kwam.

Het Justitieel Complex Zaanstad op het bedrijventerrein HoogTij werd in 2016 ingehuldigd. Het complex heeft de Penitentiaire Inrichtingen Amsterdam, ook wel Bijlmerbajes genoemd, vervangen. De nieuwe gevangenis beslaat een oppervlakte van 68,000 m2 en biedt plaats aan meer dan duizend justitiabelen. Maar de weg naar HoogTij was geen rechte lijn. Het dossier heeft voor veel onrust gezorgd binnen gemeente Zaanstad, althans wat betreft de keuze van de locatie.

Co Vrouwe interviewt de toenmalige functionarissen burgemeester Ruud Vreeman, wethouder Hans Luiten en programmamanager Ferdinand Vreugdenhil. Ze vertellen over de verschillende locaties waar het Justitieel Complex Zaanstad had kunnen komen, waaronder het Hembrugterrein, en over de spanningen binnen en buiten de gemeenteraad om de geschikte, uiteindelijke, locatie te vinden.

Beluister de aflevering hier.

Uitgelicht bericht

Podcastreeks (N)ooit gebouwd Zaanstad

In 2024 bestaat gemeente Zaanstad vijftig jaar. Babel kijkt de komende twee jaar voor- en achteruit. In deze podcastreeks spreken we over indrukwekkende bouwplannen die (n)ooit zijn gerealiseerd.

Lees meer

Uitgelicht bericht

Podcastreeks (N)ooit gebouwd Zaanstad

In 2024 bestaat gemeente Zaanstad vijftig jaar. Babel kijkt de komende twee jaar voor- en achteruit. In deze podcastreeks spreken we over indrukwekkende bouwplannen die (n)ooit zijn gerealiseerd.

Lees meer