Dinsdag 8 maart werd in Filmtheater de Fabriek eenmalig de documentaire ‘The Proof of the Pudding van Herman Hertzberger’ vertoond. De zaal was uitverkocht!

In de documentaire van Patrick Minks, Jaap Veldhoen en Wouter Snips leren we Hertzberger (90) kennen als een gedreven, humoristisch en bescheiden mens. Nog altijd ontwerpt hij mee aan de projecten van zijn bureau AHH, geeft hij lezingen en werkt hij aan boeken om zijn visie op de rol van architectuur voor mens en samenleving uiteen te zetten. Herbergzaamheid en vrijheid zijn voor hem sleutelbegrippen.

Het meest iconische gebouw van Hertzbergers sociale visie, het voormalige Centraal Beheer-kantoor in Apeldoorn uit 1972, staat al jaren leeg en verloedert langzaam maar zeker. De filmmakers volgen Hertzberger en zijn opvolger bij AHH, Laurens Jan ten Kate, in hun strijd om een geslaagde transformatie tot woningen tot stand te brengen. Een transformatie die Hertzberger altijd voor ogen heeft gehad.

Hertzberger noemt de transformatie van Centraal Beheer ‘the proof of the pudding’. Maar de werkelijkheid blijkt weerbarstiger. Zijn idealisme botst met het hedendaagse rendementsdenken dat ruimte vooral als winstgevende vierkante meters ziet en niet zozeer als een ontmoetingsplek voor mensen. Daar is hij niet naïef in, maar wel vasthoudend.

Na afloop van de vertoning ging Wendy van Wilgenburg voor de zaal in gesprek met de regisseur Patrick Minks, die met zijn filmploeg Hertzberger vijf jaar heeft gevolgd, en met Laurens Jan ten Kate, architect-directeur van AHH, die al dertig jaar met Herman Hertzberger samenwerkt.

Babel Cinema
Dit najaar organiseren we weer een Babel Cinema in Filmtheater de Fabriek; houdt onze agenda in de gaten.

Uitgelicht bericht

Podcastreeks (N)ooit gebouwd Zaanstad

In 2024 bestaat gemeente Zaanstad vijftig jaar. Babel kijkt de komende twee jaar voor- en achteruit. In deze podcastreeks spreken we over indrukwekkende bouwplannen die (n)ooit zijn gerealiseerd.

Lees meer

Uitgelicht bericht

Podcastreeks (N)ooit gebouwd Zaanstad

In 2024 bestaat gemeente Zaanstad vijftig jaar. Babel kijkt de komende twee jaar voor- en achteruit. In deze podcastreeks spreken we over indrukwekkende bouwplannen die (n)ooit zijn gerealiseerd.

Lees meer