Bij de entree van het Gemeentearchief Zaanstad (Stadhuisplein 100), gratis toegang) is tot eind januari 2023 een kleine tentoonstelling te bekijken over het plan dat architect Jaap Schipper voor het nieuwe stadhuis op de Burcht in Zaandam ontwierp. – dat er uiteindelijk nooit gekomen is. Het andere gezicht dus van Jaap Schipper: namelijk als ontwerper van moderne gebouwen.

Maquette stadhuis Zaanstad gesitueerd op de Burcht (1955).
Maquette stadhuis Zaanstad gesitueerd op de Burcht (1955).

Jaap Schipperlezing
In 2019 ontving Babel Zaans architectuurplatform een legaat van de erven Jaap Schipper, om het goede werk voort te zetten. Dit legaat stelt Babel in staat om jaarlijks de actualiteit rondom houtbouw te agenderen met de Jaap Schipperlezing. Hiervoor worden aansprekende sprekers uitgenodigd die de brug slaan tussen de klassieke houtbouw naar de moderne toepassingen. Woensdag 14 december werd de eerste Jaap Schipperlezing uitgesproken door Pablo van der Lugt en Atto Harsta. Beiden zijn experts op het gebied van bouwinnovatie en auteurs van de internationale bestseller De Houtbouw Revolutie. Zij praatten ons bij over de laatste ontwikkelingen op het gebied van houtproducten en duurzame houtbouw, met name op het gebied van ‘mass timber’, waarmee hout definitief op de kaart staat als duurzame en natuurlijke vervanger van bouwmaterialen als beton en staal.

Herinneringen aan Jaap Schipper
Wendy van Wilgenburg maakte een korte documentaire over Jaap Schipper. Aan de hand van een drietal interviews en historisch beeldmateriaal vormt zich een beeld van deze veelzijdige architect die zo waardevol is geweest voor de Zaanstreek. In de documentaire Herinneringen aan Jaap Schipper delen Piet van Nugteren, Jan Piet Bloem en Jan Zijlstra persoonlijke herinneringen met interviewer Hans Luiten. Van deze documentaire is ook een podcast gemaakt.

Uitgelicht bericht

Podcastreeks (N)ooit gebouwd Zaanstad

In 2024 bestaat gemeente Zaanstad vijftig jaar. Babel kijkt de komende twee jaar voor- en achteruit. In deze podcastreeks spreken we over indrukwekkende bouwplannen die (n)ooit zijn gerealiseerd.

Lees meer

Uitgelicht bericht

Podcastreeks (N)ooit gebouwd Zaanstad

In 2024 bestaat gemeente Zaanstad vijftig jaar. Babel kijkt de komende twee jaar voor- en achteruit. In deze podcastreeks spreken we over indrukwekkende bouwplannen die (n)ooit zijn gerealiseerd.

Lees meer