In 2024 bestaat gemeente Zaanstad vijftig jaar. Babel Zaans architectuurplatform kijkt de komende twee jaar voor- en achteruit. In deze podcastreeks spreken we over indrukwekkende bouwplannen die (n)ooit zijn gerealiseerd. Maar we stellen ons ook de vraag hoe Zaanstad zich de komende vijftig jaar zal ontwikkelen.

In deze aflevering brengen we een eerbetoon aan de Zaanse architect Jaap Schipper (1915-2010). Jaap Schipper heeft een allesbepalende rol gespeeld in de oprichting en bouw van de Zaanse Schans. Door zijn inzet is de Zaanse houtbouw zichtbaar gebleven en vandaag de dag een internationale trekpleister voor toeristen. Aan de hand van een drietal interviews vormt zich een beeld van deze veelzijdige architect die zo waardevol is geweest voor de Zaanstreek. Piet van Nugteren, Jan Piet Bloem en Jan Zijlstra delen persoonlijke herinneringen met interviewer Hans Luiten.

(N)ooit gebouwd Zaanstad is een podcast van Babel Zaans architectuurplatform. Samenstelling en interview: Wendy van Wilgenburg. Research en redactie: Sarah Essbai en Nik Berkouwer. De muziek die in deze podcast wordt gebruikt is gemaakt door Jonesbrt.

Klik hier voor archiefbeelden bij de onderwerpen die in deze aflevering worden besproken. Bekijk hier de documentaire ‘Herinneringen aan Jaap Schipper’.

100 jaar Zaanstad

Dit programma is onderdeel van een reeks activiteiten rond het thema ‘100 jaar Zaanstad (1974-2024): verleden, heden toekomst’. We kijken vijftig jaar achteruit én vooruit aan de hand van zeven bouwblokken: cultuur, duurzaamheid, economie, verstedelijking & verdichting, water, mobiliteit en groen. In opmaat naar 2024 worden in het kader van 100 jaar Zaanstad nog diverse programma’s georganiseerd over de zeven bouwblokken.

Uitgelicht bericht

Podcastreeks (N)ooit gebouwd Zaanstad

In 2024 bestaat gemeente Zaanstad vijftig jaar. Babel kijkt de komende twee jaar voor- en achteruit. In deze podcastreeks spreken we over indrukwekkende bouwplannen die (n)ooit zijn gerealiseerd.

Lees meer

Uitgelicht bericht

Podcastreeks (N)ooit gebouwd Zaanstad

In 2024 bestaat gemeente Zaanstad vijftig jaar. Babel kijkt de komende twee jaar voor- en achteruit. In deze podcastreeks spreken we over indrukwekkende bouwplannen die (n)ooit zijn gerealiseerd.

Lees meer