Met de eerste Jaap Schipperlezing over de houtbouw revolutie door Pablo van der Lugt en Atto Harsta en een korte documentaire van Wendy van Wilgenburg over leven en werk van Jaap Schipper bracht Babel op 14 december jl. een eerbetoon aan deze veelzijdige Zaanse architect.

De eerste Jaap Schipperlezing werd uitgesproken door Pablo van der Lugt en Atto Harsta. Beiden zijn experts op het gebied van bouwinnovatie en auteurs van de internationale bestseller De Houtbouw Revolutie. Zij praatten ons bij over de laatste ontwikkelingen op het gebied van houtproducten en duurzame houtbouw, met name op het gebied van ‘mass timber’, waarmee hout definitief op de kaart staat als duurzame en natuurlijke vervanger van bouwmaterialen als beton en staal.

Met de Jaap Schipperlezing brengen we een eerbetoon aan de Zaanse architect Jaap Schipper (1915-2010). Jaap Schipper heeft een allesbepalende rol gespeeld in de oprichting en bouw van de Zaanse Schans. Door zijn inzet is de Zaanse houtbouw zichtbaar gebleven en vandaag de dag een internationale trekpleister voor toeristen. Aan de hand van een drietal interviews en historisch beeldmateriaal vormt zich in de documentaire van Wendy van Wilgenburg een beeld van deze veelzijdige architect die zo waardevol is geweest voor de Zaanstreek. In de documentaire delen Piet van Nugteren, Jan Piet Bloem en Jan Zijlstra persoonlijke herinneringen met interviewer Hans Luiten.

Jaap Schipperlezing
In 2019 ontving Babel Zaans architectuurplatform een legaat van de erven Jaap Schipper, om het goede werk voort te zetten. Dit legaat stelt Babel in staat om jaarlijks de actualiteit rondom houtbouw te agenderen met de Jaap Schipperlezing. Hiervoor worden aansprekende sprekers uitgenodigd die de brug slaan tussen de klassieke houtbouw naar de moderne toepassingen.

Tentoonstelling in het Gemeentearchief
Bij de entree van het Gemeentearchief Zaanstad (Stadhuisplein 100) is tot eind januari 2023 een kleine tentoonstelling te bekijken over het plan dat architect Jaap Schipper voor het nieuwe stadhuis op de Burcht in Zaandam ontwierp – dat er uiteindelijk nooit gekomen is. Het andere gezicht dus van Jaap Schipper: namelijk als ontwerper van moderne gebouwen.

Foto boven: Henk van de Leur / Gemeente Zaanstad.

100 jaar Zaanstad

Dit programma is onderdeel van een reeks activiteiten rond het thema ‘100 jaar Zaanstad (1974-2024): verleden, heden toekomst’. We kijken vijftig jaar achteruit én vooruit aan de hand van zeven bouwblokken: cultuur, duurzaamheid, economie, verstedelijking & verdichting, water, mobiliteit en groen. In opmaat naar 2024 worden in het kader van 100 jaar Zaanstad nog diverse programma’s georganiseerd over de zeven bouwblokken.

Uitgelicht bericht

Podcastreeks (N)ooit gebouwd Zaanstad

In 2024 bestaat gemeente Zaanstad vijftig jaar. Babel kijkt de komende twee jaar voor- en achteruit. In deze podcastreeks spreken we over indrukwekkende bouwplannen die (n)ooit zijn gerealiseerd.

Lees meer

Uitgelicht bericht

Podcastreeks (N)ooit gebouwd Zaanstad

In 2024 bestaat gemeente Zaanstad vijftig jaar. Babel kijkt de komende twee jaar voor- en achteruit. In deze podcastreeks spreken we over indrukwekkende bouwplannen die (n)ooit zijn gerealiseerd.

Lees meer