In de reeks activiteiten rond het thema 100 jaar Zaanstad organiseerde Babel dinsdag 22 november een programma over de Zaanse cultuur. Aan de hand van vijf gebouwde Zaanse iconen, uit de afgelopen vijftig jaar, doken we met verhalen, foto’s, voorwerpen en anekdotes in de Zaanse industrie-, cultuur,- woon, straat,- onderwijs- en muziekcultuur. Wie waren we, wie zijn we en wie worden we?

Onze activiteiten gaan vaak over de identiteit en kwaliteit van gebouwen, plekken of gebieden. Dat is maar één kant van de medaille. Waardoor voelen bewoners en gebruikers zich echt verbonden met een stad of streek? Verhalen, belevenissen en herinneringen geven dikwijls veel meer duiding en inkleuring. 

De Groote Weiver, A8erNa (onder het viaduct in Koog), wijk ’t Kalf, het gerestaureerde Verkadecomplex en het TRIAS-college. Stuk voor stuk maken deze plaatsen en gebouwen deel uit van de Zaanse cultuur. Maar wat beteken deze iconen voor ons? Welke speciale indrukken en ervaringen hebben wij erbij? Wat betekenen ze voor de toekomst van Zaanstad en de bewoners? Deze avond in Het Motorblok in Broedplaats De Hellema stond in het teken van beleving, persoonlijke beelden, belevenissen, verhalen en herinneringen.

Architect Nanine Carree gaf een toelichting op de werking en betekenis van cultuur. Daarna gingen we in subgroepjes uiteen en spraken groepsgewijs over aansprekende Zaanse iconen. Deelnemers benoemden ook zelf een icoon: het Hembrugterrein. Gespreksleider was Bas Husslage, cultureel ondernemer, tekstschrijver, aanjager van maatschappelijke en culturele projecten én voormalig stadsdichter van Zaanstad.

We hebben de resultaten vastgelegd in een mindmap die we op een later moment in onze activiteiten rond 100 jaar Zaanstad terug laten komen.

100 jaar Zaanstad

Dit programma is onderdeel van een reeks activiteiten rond het thema ‘100 jaar Zaanstad (1974-2024): verleden, heden toekomst’. We kijken vijftig jaar achteruit én vooruit aan de hand van zeven bouwblokken: cultuur, duurzaamheid, economie, verstedelijking & verdichting, water, mobiliteit en groen. In opmaat naar 2024 worden in het kader van 100 jaar Zaanstad nog diverse programma’s georganiseerd over de zeven bouwblokken.


Foto boven: GM Hogervorst.

Uitgelicht bericht

Podcastreeks (N)ooit gebouwd Zaanstad

In 2024 bestaat gemeente Zaanstad vijftig jaar. Babel kijkt de komende twee jaar voor- en achteruit. In deze podcastreeks spreken we over indrukwekkende bouwplannen die (n)ooit zijn gerealiseerd.

Lees meer

Uitgelicht bericht

Podcastreeks (N)ooit gebouwd Zaanstad

In 2024 bestaat gemeente Zaanstad vijftig jaar. Babel kijkt de komende twee jaar voor- en achteruit. In deze podcastreeks spreken we over indrukwekkende bouwplannen die (n)ooit zijn gerealiseerd.

Lees meer