Vrijdag 28 oktober jl. organiseerde Babel de netwerk- en inspiratie-excursie ‘Duurzaam Bouwen, thema hout’. Deze excursie bood een unieke gelegenheid om volop te netwerken en inspiratie op te doen voor professionals en studenten die geïnteresseerd zijn of actief zijn met duurzaam bouwen.

Op het programma stond een bezoek aan de fabriek van Wikkelhouse en het 45 meter hoge woon-werkgebouw Stories in Amsterdam-Noord. Ook bezochten we prijswinnende HAUT, een 73 meter hoge woontoren in het Amstelkwartier, en gingen we langs bij een CPO houtbouw-wooncomplex in aanbouw op IJburg.

De groep van zo’n 40 enthousiaste deelnemers bestond uit aankomende, actieve en post-actieve professionals en was lovend over de dag, met een enkele aanbeveling voor een volgend evenement.


Dit waren reacties na afloop.

Paul Carree (Carree architecten)
De keuze van de projecten was goed, eerst een industriële setting met ondernemerschap, enthousiasme en doelen stellen, wat een goed specifiek product oplevert. De tweede en derde waren leuk, omdat je het uiteindelijke resultaat zag en een goede presentatie van de architecten erbij. Juist het laatste gebouw in aanbouw gaf een kijkje in de opbouw van het systeem, welke door de opgedane kennis goed te zien was. Zeker zeer geslaagd.

Hedwig Everaerts (docent smart building/ bouwkunde Regiocollege Zaandam)
Een groepje derdejaarsstudenten bouwkunde van het Regio College Zaandam namen voor het eerst deel aan de excursie houtbouw van Babel. Het was voor ons een zeer leerzame dag. De sfeer was heel fijn. Het excursieprogramma was divers en sloot goed aan op ons onderwijs. We gaan in de toekomst graag weer mee.

Victor van Beijnum
Ik heb met veel genoegen deze dag beleefd. Was zeer inspirerend met adequate programma-invulling.

Victor Veerman (BOA bouwkundig ontwerp en advies VOF)
Ik heb erg genoten van de excursie. De projecten waren aansprekend en even totaal anders dan waar ik dagelijks mee bezig ben. Leuk ook dat de groep heel divers was.

Hans Staller (stedebouwkundige)
Een fantastische leerzame excursie over de ontwikkeling die woningbouw in hout nu doormaakt.

John en Wil Gabriel (bewoners Westerwatering)
Excursie Houtbouw was een zeer verrassende dag, bovendien bijzonder leerzaam. De lunch was picobello, maar helaas misten we een sanitaire(nood)stop.

Marene Kok (Gids aan de Zaan)
Fijn was dat we bij twee van de vier projecten midden in het maakproces een kijkje mochten nemen. En zonder bouwhelm of schoenen met stalen neuzen. Prachtig om te zien dat er met hout zoveel moois gebouwd kan worden! Wat mij betreft was het niet alleen een leerzame dag, maar het was ook gezellig. Én er waren heerlijke broodjes bij de lunch. Ik ga graag een volgende excursie weer mee!

Henk Evenaar (90+, oud beton- en staalconstructeur)
Toen ik de uitnodiging voor de excursie houtbouw kreeg dacht ik dat ik nu toch wel te oud voor zo iets was en ben ook niet meer zo mobiel. Toen ik met de KIVI excursie naar de nieuwbouw van het AFAS kantoor was geweest, dacht ik “Ook houtbouw is iets nieuws en het lopen viel mee” en heb me opgegeven en er geen spijt van gehad. Het was toch wel vermoeiend. Bij het laatste bezoek kon ik eindelijk mijn blaas legen. De inleider sprak heel duidelijk en verder met 4 kleine groepjes de bouw in. Hier was ook de houtbouw goed te zien En je ziet dat ze zelfs over vragen nog wat nasturen (een set bouwtekeningen).

Femke Nagel (Visiespecialist duurzaamheid & circulaire stad gemeente Zaanstad)
Ik vond het een hele inspirerende excursie. Babel heeft een mooi programma gemaakt langs uiteenlopende houtbouwmogelijkheden. Mooi om te zien daar waar het af is en daar waar je de houtbouwconstructie nog kon zien. Tot slot vond ik dat het een inspirerende groep deelnemers was: van jong tot oud en diverse aspecten: onderwijs, woningcorporatie, gemeenten, architecten. Dit zorgde voor mooie gesprekken. Zou mooi zijn als nog veel meer mensen de kans krijgen de vele voordelen van houtbouw te ervaren!

Midas van der Zande​ (Parteon, projecten en projectmatig onderhoud)
De dag bestond uit een mooi gevarieerd programma van vier locaties, met een leuke gevarieerde groep. Een mooie manier om op als beginnend professional kennis te maken met houtbouw initiatieven. Deze initiatieven werden stuk voor stuk goed begeleid door betrokkenen.

100 jaar Zaanstad

Dit programma is onderdeel van een reeks activiteiten rond het thema ‘100 jaar Zaanstad (1974-2024): verleden, heden toekomst’. We kijken vijftig jaar achteruit én vooruit aan de hand van zeven bouwblokken: cultuur, duurzaamheid, economie, verstedelijking & verdichting, water, mobiliteit en groen. In december staat het thema duurzaamheid centraal, met de première van een korte documentaire over de Zaanse architect Jaap Schipper en de eerste Jaap Schipperlezing over duurzame houtbouw. In opmaat naar 2024 worden in het kader van 100 jaar Zaanstad nog diverse programma’s georganiseerd over de zeven bouwblokken.

Uitgelicht bericht

Podcastreeks (N)ooit gebouwd Zaanstad

In 2024 bestaat gemeente Zaanstad vijftig jaar. Babel kijkt de komende twee jaar voor- en achteruit. In deze podcastreeks spreken we over indrukwekkende bouwplannen die (n)ooit zijn gerealiseerd.

Lees meer

Uitgelicht bericht

Podcastreeks (N)ooit gebouwd Zaanstad

In 2024 bestaat gemeente Zaanstad vijftig jaar. Babel kijkt de komende twee jaar voor- en achteruit. In deze podcastreeks spreken we over indrukwekkende bouwplannen die (n)ooit zijn gerealiseerd.

Lees meer