Vrijdag 28 oktober organiseert Babel de netwerk- en inspiratie-excursie ‘Duurzaam Bouwen, thema hout’. Een unieke gelegenheid om volop te netwerken en inspiratie op te doen voor professionals en studenten die geïnteresseerd zijn of actief zijn in duurzaam bouwen.

Op het programma staat onder andere een bezoek aan de fabriek van Wikkelhouse en het 45 meter hoge woon-werkgebouw Stories in Amsterdam-Noord. Ook bezoeken we HAUT, een 73 meter hoge woontoren in het Amstelkwartier en gaan we langs bij een CPO houtbouw wooncomplex in aanbouw op IJburg.

Foto: Wikkelhouse / Yvonne Witte

Een Wikkelhouse wordt gemaakt van duurzame materialen zoals hout, vlas en karton, bestaat uit segmenten van 1,20 meter diep die eenvoudig aan elkaar bevestigd kunnen worden. Met z’n vriendelijke design en perfecte afwerking is een Wikkelhouse een supercomfortabel verblijf voor een relaxed weekend – of veel langer als tiny house. Wikkelhouses zijn al geplaatst in tuinen, op daken en op het water. Het is een internationaal beproefd concept en breed toepasbaar als woon-, werk-, woon-werk- of recreatieplek.

Foto: Olaf Gipser Architects / Luuk Kramer

Stories is ontworpen door Olaf Gipsers Architects en ontwikkeld en gerealiseerd door de Heutinkgroep. Stories is een uniek en uitgesproken ontwerp met een houten constructie als ruggengraat, is circulair gebouwd en groen begeveld. In 2021 is het gebouw opgeleverd en in hetzelfde jaar genomineerd voor de Zuiderkerkprijs.

Foto: Team V.

HAUT is een ontwerp van Team V en ontwikkeld door Lingotto. HAUT is een baanbrekend project, dat met een vernieuwende houten hoogbouwconstructie en energie-opwekkende gevels laat zien dat het bouwen met hout de toekomst heeft. Met een hoogte van 73 meter en 21 verdiepingen is HAUT het hoogste hybride houten gebouw van Nederland. Om de ambitieuze duurzaamheidsambities te waarborgen werkten HAUT CV, Lingotto en Team V samen met experts van Arup om alle mogelijkheden van hout als innovatief bouwmateriaal te benutten. HAUT is gebouwd door aannemer J.P. van Eesteren.

Beeld: Maathuisprojecten.

CPO Maathuis realiseert een rainproof, duurzaam en gasloos woongebouw in een nieuwe natuurinclusieve wijk op Centrumeiland in Amsterdam. Het project wordt onder collectief particulier opdrachtgeverschap (cpo) gebouwd – als lid van de bouwgroep kan men zijn/haar woonwensen realiseren. Er is keuzevrijheid in de indeling en afwerking van de woning. Het gebouw heeft een gemeenschappelijke tuin en parkeerplaats die door de bewoners wordt ingedeeld.

De excursie start vrijdag 28 oktober om 09.00 uur aan de westzijde van station Zaandam en duurt tot einde middag. Bij alle programmaonderdelen wordt een toelichting gegeven door makers en/of ontwerpers en/of bouwers. De excursie ‘Duurzaam Bouwen, thema Hout’ is per touringcar en is inclusief verzorging van de inwendige mens.

Deelname en aanmelden
Deze netwerk- en inspiratie- excursie is met name bestemd voor professionals en studenten die geïnteresseerd zijn of actief zijn in duurzaam bouwen. Zij krijgen voorrang bij de aanmelding. Vrienden van Babel en overige geïnteresseerden zijn van harte welkom als er plaatsen beschikbaar zijn. Aanmelden kan via info@stichting-babel.nl.

Als vriend van Babel kost deze geheel verzorgde dag € 30,00. Overige geïnteresseerden betalen € 35,00. Voor studenten van het ROC en medewerkers van een sponsor van Babel geldt een aparte regeling. Daarover kun je contact opnemen via info@stichting-babel.nl.

100 jaar Zaanstad

Dit programma is onderdeel van een reeks activiteiten rond het thema ‘100 jaar Zaanstad (1974-2024): verleden, heden toekomst’. We kijken vijftig jaar achteruit én vooruit aan de hand van zeven bouwblokken: cultuur, duurzaamheid, economie, verstedelijking & verdichting, water, mobiliteit en groen.

Dit jaar organiseren we nog diverse activiteiten over het bouwblok duurzaamheid. De decemberprogrammering staat volledig in het teken van het thema hout. Naast een podcast over Zaanse houtbouw lanceren we op 14 december een nieuwe traditie, de jaarlijkse Jaap Schipperlezing die in het teken staat van duurzame houtbouw. In opmaat naar 2024 worden in het kader van 100 jaar Zaanstad nog diverse programma’s georganiseerd over duurzaamheid.

Uitgelicht bericht

Podcastreeks (N)ooit gebouwd Zaanstad

In 2024 bestaat gemeente Zaanstad vijftig jaar. Babel kijkt de komende twee jaar voor- en achteruit. In deze podcastreeks spreken we over indrukwekkende bouwplannen die (n)ooit zijn gerealiseerd.

Lees meer

Uitgelicht bericht

Podcastreeks (N)ooit gebouwd Zaanstad

In 2024 bestaat gemeente Zaanstad vijftig jaar. Babel kijkt de komende twee jaar voor- en achteruit. In deze podcastreeks spreken we over indrukwekkende bouwplannen die (n)ooit zijn gerealiseerd.

Lees meer