Na twee jaar een bijna volledig online programmering is het weer mogelijk activiteiten te organiseren in volle zalen met levendige discussies. Bekijk hieronder een overzicht van onze bijeenkomsten en andere activiteiten in 2022.

(N)ooit-gebouwd Zaanstad (1)
Begin februari publiceerden we de eerste aflevering van onze vierdelige podcastreeks (N)ooit-gebouwd Zaanstad. De eerste aflevering gaat over het Guisveld. In de jaren zestig van de vorige eeuw was er een ambitieus plan om in de Zaanstreek een stad voor 250.000 inwoners te maken. Daarvoor zou onder andere het Guisveld worden bebouwd en zelfs een centrumfunctie in de (toen nog toekomstige) gemeente Zaanstad krijgen. Dat voorstel verdween na veel strijd in de prullenbak. Bert Pots spreekt met gepensioneerd stedenbouwkundige Hans Staller en oud-milieuactivist Piet Oudega (en later wethouder) over dit nooit-gebouwde project en de sporen die daar nog van zijn terug te vinden. Luister hier.

Meetup over de Polder Westzaan
Woensdag 2 maart organiseerden we in De Stoomhal in Wormer een Meetup en publieksdiscussie over de identiteit en de toekomst van de Polder Westzaan, een uniek cultuurlandschap in de Zaanstreek. Autonome ontwikkelingen, gecombineerd met maatschappelijke en ruimtelijke uitdagingen, zijn aanleiding tot een gesprek over de identiteit en de toekomst van het gebied en over de ontwikkeling van het samenhangende systeem van stad en landelijk gebied. Aspecten die bij deze Meetup aan de orde kwam zijn o.a. beleving, invulling en kwaliteit van het landschap en duurzaam beheer in relatie tot milieu-, klimaat- en natuuropgaven. Bekijk op YouTube.

De glazen bol over de toekomst van Zaanstad
Begin april organiseerden we een paneldiscussie over de nieuwe Trendstudie Zaanstad 2022 waarin gemeente Zaanstad naar buiten brengt met welke trends, ontwikkelingen en uitdagingen zij voor zes strategische opgaven rekening houdt. Bekijk op YouTube.

Stedelijke verdichting in beeld
In tijden van woningnood stonden we 11 april stil bij twee belangrijke bouwprojecten in Zaanstad. Het plan voor de bouw van 710 woningen aan de Houthavenkade, grenzend aan de Russische buurt. En de bouw van De Zaanse Helden, een toevoeging van meerdere gebouwen met meer dan zeshonderd appartementen achter het station van Zaandam. Investeerders, ontwikkelaars en architecten vertellen over de kracht van het gebied, de duurzame woningbouw en het ontwerpen van grote, klimaatbestendige binnentuinen. Bekijk op YouTube.

Babel Cinema: ‘The Competition’
Vrijdag 22 april organiseerden we een filmavond in Filmtheater de Fabriek. Op het programma stond de documentaire ‘The Competition’ van regisseur Angel Borrego Cubero uit 2013. Deze documentaire biedt een ontluisterend kijkje in de keuken van de ‘starchitect’. Na afloop voerden we een nagesprek met drie Zaanse architecten.

100 jaar Zaanstad
De komende twee jaar organiseert Babel een reeks activiteiten rond het thema ‘100 jaar Zaanstad (1974–2074): verleden, heden, toekomst’. Op 17 mei was de aftrap in de Stoomhal in Wormer, met een tweeluik over het ontstaan en de toekomst van Zaanstad. Bekijk op YouTube.

(N)ooit-gebouwd Zaanstad (2)
In mei publiceerden we de tweede aflevering van onze podcastreeks (N)ooit-gebouwd Zaanstad. Architecten Paul Carree en Jan Zijlstra vertellen hoe ze samen met de in 2003 overleden architect Wim Wester het ontwerp en de bouw van het Zaantheater hebben beleefd en over alle details die dit gebouw bijzonder maken. Luister hier.

Wandelen door oud en nieuw Zaandam
Zondag 22 mei organiseerden we een bijzondere architectuurwandeling door oud en nieuw Zaandam. De Archigidsen Paul Carree en Bert Pots vertelden over het complexe en fascinerende ontwikkelproces van het nieuwe centrumgebied. De tocht ging langs hedendaagse Zaanse architectuur, zoals het stadhuis, Hotel Inntel en het fietspakhuis. En we stonden ook stil bij een aantal bijzondere gebouwen uit het verleden, soms enige tientalen jaren oud (Beatrixflat), soms bijna een eeuw (Maison d’Essence), of nog langer geleden: het werk van stadsarchitect L.J. Immink.

Dag van de Architectuur
Op de landelijke Dag van de Architectuur op zaterdag 18 juni organiseerden we in samenwerking met AM een activiteit voor kinderen in CBS Kleurenpracht in Zaandam.  Met hulp van architecten Sarah Essbai, Merijn de Jong, Sjoerd Soeters en Eva Stache bouwden kinderen een (t)huis. Groot, klein, op wielen of op het water, dat mochten de bouwers zelf bepalen. De vroegere wethouder van Wonen, Songül Mutluer, reikte de prijs uit voor het origineelste ontwerp.

A-tot-Z-debat over de verbinding tussen Amsterdam en Zaanstad
Donderdag 29 september organiseerde Babel in samenwerking met Arcam de tweede editie van het A tot Z-debat, over de verbinding tussen Amsterdam en Zaandam. Lees hier een terugblik op een geslaagde avond in Maakgemeenschap de Hoop.

(N)ooit-gebouwd Zaanstad (3)
In september verscheen de derde aflevering van de podcastreeks (N)ooit-gebouwd Zaanstad. Wendy van Wilgenburg spreekt met betrokkenen en architect Klaas Hofman van MVRDV over het Cultuurcluster.

Omgevingsvisie
Donderdag 13 oktober organiseerden we in de Bullekerk een avond die in het teken staat van de Omgevingsvisie. Hoe ziet Zaanstad er in de toekomst uit? Hoe zorgen we voor economische groei die bijdraagt aan een klimaatneutrale stad? Hoe richten we de openbare ruimte zo in dat deze uitnodigt tot bewegen en bijdraagt aan de gezondheid van mensen? En hoe realiseren we 20.000 nieuwe woningen en behouden we het unieke karakter van de Zaanstreek? Bekijk hier de inhoudelijke samenvatting.

Inspiratie-excursie ‘Duurzame bouwen, thema hout’
Vrijdag 28 oktober stond een busexcursie op het programma rond het thema houtbouw. Bekijk hier een terugblik op deze geslaagde dag.

Babel Cinema: ‘The Spirit in Architecture: John Lautner’
Donderdag 1 november organiseerden we in Filmtheater de Fabriek wederom een filmavond, met de eenmalige vertoning van ‘The Spirit in Architecture: John Lautner’. Na de film volgt een gesprek met Jan-Richard Kikkert en Tycho Saariste, twee Nederlandse architecten die al het werk van Lautner in beeld hebbben gebracht en hier prachtig over kunnen vertellen. 

Meer cultuur
In het kader van het thema 100 jaar Zaanstad organiseerden we dinsdag 22 november in Het Motorblok in broedplaats De Hellema een levendig gesprek over Zaanse cultuur. Aan de hand van vijf gebouwde Zaanse iconen doken we met verhalen, foto’s, voorwerpen en anekdotes in de Zaanse industrie-, cultuur,- woon, straat,- onderwijs- en muziekcultuur. Wie waren we, wie zijn we en wie worden we?

Jaap Schipperlezing 
Woensdag 14 december is de aftrap van de eerste – jaarlijkse – Jaap Schipperlezing. Jaap Schipper (1915-2010) was architect en stedenbouwkundige en een groot kenner van de Zaanse houtbouw. De eerste Jaap Schipperlezing wordt uitgesproken door Pablo van der Lugt en Atto Harsta, auteurs van de beststeller De Houtbouw Revolutie, over de meest recente ontwikkelingen op het gebied van hout als innovatief en duurzaam bouwmateriaal. Voorafgaand is de premiere van een korte documentaire over Jaap Schipper. Dit programma is onderdeel van de jaarlijkse Vriendendag. Klik hier voor meer informatie en aanmelden.

(N)ooit-gebouwd Zaanstad (4)
In december verschijnt de vierde podcast in de reeks (N)ooit-gebouwd Zaanstad over indrukwekkende bouwplannen die (n)ooit zijn gerealiseerd.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Uitgelicht bericht

Podcastreeks (N)ooit gebouwd Zaanstad

In 2024 bestaat gemeente Zaanstad vijftig jaar. Babel kijkt de komende twee jaar voor- en achteruit. In deze podcastreeks spreken we over indrukwekkende bouwplannen die (n)ooit zijn gerealiseerd.

Lees meer

Uitgelicht bericht

Podcastreeks (N)ooit gebouwd Zaanstad

In 2024 bestaat gemeente Zaanstad vijftig jaar. Babel kijkt de komende twee jaar voor- en achteruit. In deze podcastreeks spreken we over indrukwekkende bouwplannen die (n)ooit zijn gerealiseerd.

Lees meer