Op zaterdag 10 en zondag 11 september jongstleden stond het 2-jaarlijks Kunsteiland in het teken van 25 jaar Zaaneiland. Na een bouwperiode van ruim twee jaar zijn in september 1997 daar de laatste woningen opgeleverd.

De voormalig projectleider van Zaanoevers en stedenbouwkundige, Hans Staller, was de Babel-Archigids van de dag. Hij startte bij de Badhuisweg met een inleiding over de context van het plan, de maatschappelijke en politieke aanloop in de jaren ’80 en ’90 van de vorige eeuw.

Ondanks alle technische en financiële hobbels, is er uiteindelijk een uniek stukje Zaanstad tot stand gekomen. Hoogwaardige stedenbouw en spraakmakende architectuur was het resultaat en kon met eigen ogen worden bekeken. De ronde over het Zaaneiland eindigde symbolisch bij de entree van Het Baken, het laatst opgeleverde wooncomplex op het Zaaneiland.

Uitgelicht bericht

Podcastreeks (N)ooit gebouwd Zaanstad

In 2024 bestaat gemeente Zaanstad vijftig jaar. Babel kijkt de komende twee jaar voor- en achteruit. In deze podcastreeks spreken we over indrukwekkende bouwplannen die (n)ooit zijn gerealiseerd.

Lees meer

Uitgelicht bericht

Podcastreeks (N)ooit gebouwd Zaanstad

In 2024 bestaat gemeente Zaanstad vijftig jaar. Babel kijkt de komende twee jaar voor- en achteruit. In deze podcastreeks spreken we over indrukwekkende bouwplannen die (n)ooit zijn gerealiseerd.

Lees meer