De fysieke omgeving tussen Amsterdam-Noord en Zaandam-Zuid zal in de nabije toekomst grondig veranderen. Het verbinden van beide steden is niet alleen een belangrijke ruimtelijke opgave, maar vooral een opgave om de ‘karakters’ of zelfs de ‘zielen’ te verbinden. Verbinding is daarom het centrale thema van de tweede editie van het A tot Z-debat op donderdag 29 september in Maakgemeenschap De Hoop.

Het is een mooi gegeven dat zowel Amsterdam-Noord als de Zaanstreek al eeuwenlang hun karakter ontlenen aan het ‘maken’. Hoe gaan we dit diep verankerde kenmerk herkenbaar houden in het nieuwe wonen en werken in dit gebied? Welke verhalen gaan we ophalen waardoor die karakters getypeerd worden en welke nieuwe verhalen zullen er door de verbinding ontstaan? 

Programma
Inloop met een verhalenmarkt, waar mensen die kleur geven aan hun gebied, hun verhaal vertellen. Het publiek loopt rond, haalt verhalen op en wordt uitgedaagd inbreng te geven. De verhalenvertellers zijn Bas Kinsbergen (Stichting bij BIND), Cyril Stom (Maakgemeenschap De Hoop), Camiel du Saar (architect), Walter Benecke (Benecke), Martijn Beenen (voorzitter van de bewonersvereniging Zijkanaal H) en anderen. Vervolgens delen we de bevindingen met de zaal.

Daarna volgen twee plenaire presentaties over het thema verbinding. De sprekers zijn Jeroen Atteveld van Heren 5 architecten over het onderzoek Superplinten en Richard Koek van Rijnboutt over hun onderzoek naar het behoud van bedrijvigheid in steden. Afsluitend gaan we in debat met de zaal. Moderator van het A tot Z-debat is Leontine de Koning.

Deze activiteit wordt georganiseerd in samenwerking met Arcam.

Tijdstip en locatie
Donderdag 29 september 2022 in Maakgemeenschap De Hoop, Barndegat 6, 1505 HN te Zaandam. Inloop vanaf 19:00 uur. Start 19:30 uur, einde 22:00 uur. Borrel na afloop. Parkeren kan gratis voor de deur. OV: vanaf Amsterdam Centraal Station bus 391 of 394. Vanaf Amsterdam-Sloterdijk bus 395. Uitstappen bij halte Barndegat.

Deze activiteit is vrij toegankelijk. Je kunt je vrijblijvend aanmelden via onderstaand formulier.

Beeld: Heren 5 Architecten.

Uitgelicht bericht

Podcastreeks (N)ooit gebouwd Zaanstad

In 2024 bestaat gemeente Zaanstad vijftig jaar. Babel kijkt de komende twee jaar voor- en achteruit. In deze podcastreeks spreken we over indrukwekkende bouwplannen die (n)ooit zijn gerealiseerd.

Lees meer

Uitgelicht bericht

Podcastreeks (N)ooit gebouwd Zaanstad

In 2024 bestaat gemeente Zaanstad vijftig jaar. Babel kijkt de komende twee jaar voor- en achteruit. In deze podcastreeks spreken we over indrukwekkende bouwplannen die (n)ooit zijn gerealiseerd.

Lees meer