In 2024 bestaat gemeente Zaanstad vijftig jaar. Babel kijkt de komende twee jaar voor- en achteruit. In deze podcastreeks spreken we over indrukwekkende bouwplannen die nooit zijn gerealiseerd. Maar we stellen ons ook de vraag hoe Zaanstad zich de komende vijftig jaar zal ontwikkelen.

In de eerste aflevering van de podcastreeks (N)ooit-gebouwd Zaanstad spreekt Bert Pots met gepensioneerd stedenbouwkundige Hans Staller en oud-milieuactivist Piet Oudega over het Guisveld. In de jaren zestig van de vorige eeuw was er een ambitieus plan om in de Zaanstreek een stad voor 250.000 inwoners te maken. Daarvoor zou onder andere het Guisveld worden bebouwd. Dat voorstel verdween na veel strijd in de prullenbak. Vandaag de dag telt Zaanstad slechts 159.000 inwoners en is het Guisveld een beschermd natuurgebied.

De tweede aflevering gaat over het Zaantheater. Het Zaantheater is ontworpen door Zaanse architecten en gebouwd door Zaanse aannemers. Wendy van Wilgenburg praat met architecten Paul Carree en Jan Zijlstra. Zij vertellen hoe het hele proces verliep, hoe ze samen met de overleden architect Wim Wester het ontwerp en de bouw hebben beleefd en over alle details dit gebouw bijzonder maakt.

>

(N)ooit-gebouwd Zaanstad is een podcastreeks van Babel Zaans architectuurplatform. Interviews en samenstelling: Bert Pots en Wendy van Wilgenburg. Research en redactie: Sarah Essbai en Nik Berkouwer. De muziek die in deze podcastreeks wordt gebruikt is gemaakt door Jonesbrt.

Uitgelicht bericht

Geen Resultaten Gevonden

De pagina die u zocht kon niet gevonden worden. Probeer uw zoekopdracht te verfijnen of gebruik de bovenstaande navigatie om deze post te vinden.

Uitgelicht bericht

Geen Resultaten Gevonden

De pagina die u zocht kon niet gevonden worden. Probeer uw zoekopdracht te verfijnen of gebruik de bovenstaande navigatie om deze post te vinden.