Leontine de Koning is de nieuwe voorzitter van de programmaraad van Babel Zaans architectuurplatform. Leontine is al jaren actief voor Babel en treedt regelmatig op als gespreksleider en interviewer. Ze neemt de voorzittersrol over van Co Vrouwe die als lid van de programmaraad aan het platform verbonden blijft.

‘Hoewel ik van origine geen Zaankanter ben, woon en werk ik inmiddels ruim 20 jaar in de Zaanstreek,’ zegt Leontine de Koning. ‘Een bijzonder gebied, waar ik als planoloog nog steeds door wordt geboeid. In de nabijheid van de hoofdstad, maar met een heel eigen karakter en cultuur. Economische activiteiten en wonen die in elkaars directe nabijheid continu met elkaar interfereren. De stad en zijn dorpen waarbij de ruimte voelbaar is door de vele doorkijkjes op het buitengebied en het veenweidelandschap.

Als hoofd Ruimtelijke Ontwikkeling bij gemeente Zaanstad heb ik me een aantal jaren professioneel mogen bezighouden met de ontwikkeling van dit gebied. Daarna heb ik verschillende managementfuncties gehad in organisaties die niet zoveel verband hadden met ruimtelijke vraagstukken, maar het vakgebied is me altijd blijven boeien.

‘Met de terechte hernieuwde aandacht voor de ruimtelijke ontwikkeling in Nederland hebben we als gerespecteerd platform in de Zaanstreek een belangrijke rol om de thema’s die er toe doen voor het voetlicht te krijgen.’

In 2013 werd ik lid van de programmaraad van Babel Zaans architectuurplatform en heb een steentje bijgedragen aan de mooie programma’s van de afgelopen jaren. Inmiddels ben ik in mijn dagelijks werk als zelfstandig ondernemer ook weer betrokken bij de grote maatschappelijke opgaven. Belangwekkende, complexe en diverse opgaven als klimaat, stikstof, woningbouw en economische ontwikkeling. Losstaande opgaven die ook alles met elkaar te maken hebben. Met de terechte hernieuwde aandacht voor de ruimtelijke ontwikkeling in Nederland hebben we als gerespecteerd platform in de Zaanstreek een belangrijke rol om de thema’s die er toe doen voor het voetlicht te krijgen. Ik kijk uit naar de mooie gesprekken, inzichten en verbinding met de mensen in de regio die we met onze publieksactiviteiten willen bereiken.’

Uitgelicht bericht

Podcastreeks (N)ooit gebouwd Zaanstad

In 2024 bestaat gemeente Zaanstad vijftig jaar. Babel kijkt de komende twee jaar voor- en achteruit. In deze podcastreeks spreken we over indrukwekkende bouwplannen die (n)ooit zijn gerealiseerd.

Lees meer

Uitgelicht bericht

Podcastreeks (N)ooit gebouwd Zaanstad

In 2024 bestaat gemeente Zaanstad vijftig jaar. Babel kijkt de komende twee jaar voor- en achteruit. In deze podcastreeks spreken we over indrukwekkende bouwplannen die (n)ooit zijn gerealiseerd.

Lees meer