Wendy van Wilgenburg is de nieuwe programmamaker van Babel Zaans architectuurplatform. In nauwe samenwerking met de programmaraad gaat zij het jaarprogramma ontwikkelen en uitvoering geven aan de publieksactiviteiten en mediaproducties.

Wendy van Wilgenburg is cultureel en visueel antropoloog. Ze werkt al meer dan twintig jaar als documentairemaker en heeft ruim 130 films gemaakt waarin ze dikwijls ambachtelijk meesterschap in beeld brengt. Ze maakte onder meer een documentaire over de restauratie en reconstructie van molen De Huisman op de Zaanse Schans (bekijk trailer), een film over de bouw van een viool (‘De Ideale Klank’) en diverse korte films over verdwijnende ambachten. 

Wendy is oprichter en directeur van het Ambacht in Beeld Festival dat jaarlijks plaatsvindt in Amsterdam met workshops, masterclasses en demonstraties door meester-ambachtslieden. Tweemaal heeft ze het ambachtsfestival ook in New York georganiseerd. 

‘Architectuur raakt aan een heleboel dingen die ik interessant vind,’ zegt Wendy. ‘Ambacht, kunst, vormgeving, antropologie, esthetiek, psychologie, duurzaamheid. Ik zie ernaar uit om samen met de programmaraad prachtige evenementen en debatten te ontwikkelen en te organiseren, met een brede, nieuwsgierige en kwalitatieve blik op architectuur in de Zaanstreek.’

Uitgelicht bericht

Podcastreeks (N)ooit gebouwd Zaanstad

In 2024 bestaat gemeente Zaanstad vijftig jaar. Babel kijkt de komende twee jaar voor- en achteruit. In deze podcastreeks spreken we over indrukwekkende bouwplannen die (n)ooit zijn gerealiseerd.

Lees meer

Uitgelicht bericht

Podcastreeks (N)ooit gebouwd Zaanstad

In 2024 bestaat gemeente Zaanstad vijftig jaar. Babel kijkt de komende twee jaar voor- en achteruit. In deze podcastreeks spreken we over indrukwekkende bouwplannen die (n)ooit zijn gerealiseerd.

Lees meer