Tijdens de feestelijke uitreiking van de Architectenweb Awards 2021, op woensdagavond 10 november, is bekendgemaakt dat DELVA Landscape Architecture & Urbanism is verkozen tot Architect van het Jaar 2021. Een visionaire keus, vindt Babel.

‘Het ontwerp van groen en water in onze stedelijke gebieden kan niet meer los worden gezien van het ontwerp van gebouwen. Juist in die complexe opgave schittert DELVA Landscape Architecture & Urbanism door de bijzonder integrale benadering die het bureau hanteert,’ stelde de jury. Zelf stelt Steven Delva dat ‘natuur moet werken’ en is het zijn ambitie om ‘werkend landschap te maken, waar zowel schoonheid wordt gecreëerd als economisch waarde’.

Ook Babel is doordrongen van de noodzaak dat de stad en het omringende landschap een sterkere samenwerking moeten aangaan. Het productieve landschap, dienstbaar aan het stedelijk leven en de stad die groene open ruimte gebruikt maar ook verdedigt. Daarom heeft Babel in het afgelopen jaar meerdere landschapsarchitecten uitgenodigd om ons die weg te wijzen, zoals Philomene van der Vliet en Jan Maas van BOOM! Landscape en Gerwin de Vries van Flux landscape architecture. Babel gaat daar mee door, gesterkt door de visionaire keus om een bureau voor landschapsarchitectuur tot architect van het jaar uit te roepen!

De jury realiseert zich dat ze met de nominatie van Delva Landscape Architecture & Urbanism de grens opzoekt van wat er onder ‘Architect van het Jaar’ geschaard kan worden, maar wil ook een signaal afgeven over het belang van het vergroenen van onze stedelijke omgeving. ‘Dat is niet iets dat we “erbij” kunnen doen, maar iets dat in toenemende mate een onlosmakelijk onderdeel is van het ontwerp van gebouwen.’

Beeld: Team DELVA Landscape Architecture & Urbanism. Foto: Architectenweb.nl

Uitgelicht bericht

Podcastreeks (N)ooit gebouwd Zaanstad

In 2024 bestaat gemeente Zaanstad vijftig jaar. Babel kijkt de komende twee jaar voor- en achteruit. In deze podcastreeks spreken we over indrukwekkende bouwplannen die (n)ooit zijn gerealiseerd.

Lees meer

Uitgelicht bericht

Podcastreeks (N)ooit gebouwd Zaanstad

In 2024 bestaat gemeente Zaanstad vijftig jaar. Babel kijkt de komende twee jaar voor- en achteruit. In deze podcastreeks spreken we over indrukwekkende bouwplannen die (n)ooit zijn gerealiseerd.

Lees meer