Cor en Wim Visser zijn dinsdagochtend 27 oktober onderscheiden met de Zaans Erfgoedprijs 2020. De broers zijn grote kenners van het Zaans erfgoed en in het bijzonder van de Zaanse houtbouw. Met hun Stichting Gebr. Visser ondersteunen ze allerlei initiatieven en activiteiten voor het behoud van cultuurhistorische gebouwen in de Zaanstreek. De jury van de Zaans Erfgoedprijs prijst hun ijver om houtbouw in alle vormen herkenbaar onder de aandacht te brengen en cultuurhistorische gebouwen te behouden.

De broers Visser ontvingen de prijs uit handen van juryvoorzitter Paul Carree. Cor en Wim verkeerden in de verwachting geïnterviewd te worden over hun kennis van de Zaanse houtbouw. Het was zogenaamd de aftrap van een serie interviews met kenners van de houtbouw, zo was hen verteld. De mannen waren er beduusd van. Ze ontvingen beiden ‘Het compliment’ – een kunstwerkje van een beeldengroep – plus een oorkonde. Ze vonden het een grote eer, maar bleven bescheiden als altijd.

Eervolle vermelding
Anneke Steemers kreeg een eervolle vermelding. Haar inspanningen rond het erfgoed beslaan de kernen Koog en Zaandijk, en daarbinnen neemt zij een bijzondere plaats in. Niet alleen als een van de oprichters van de Historische Vereniging Koog Zaandijk (2008), maar ook mede-initiator van de Stichting Koogerpark (1992), coördinator van buurthuis Het Brandtweer (2010) en als uitbaatster van De Cacaoboom in Zaandam heeft zij die plek tot een soort ‘erfgoedhuiskamer’ weten te transformeren. Naast onderzoek naar de historie van panden in Koog aan de Zaan – gepubliceerd in wijkkrant ‘Rondje Koog’ – is Anneke volgens de jury bovenal een verbinder.

Uitgelicht bericht

Podcastreeks (N)ooit gebouwd Zaanstad

In 2024 bestaat gemeente Zaanstad vijftig jaar. Babel kijkt de komende twee jaar voor- en achteruit. In deze podcastreeks spreken we over indrukwekkende bouwplannen die (n)ooit zijn gerealiseerd.

Lees meer

Uitgelicht bericht

Podcastreeks (N)ooit gebouwd Zaanstad

In 2024 bestaat gemeente Zaanstad vijftig jaar. Babel kijkt de komende twee jaar voor- en achteruit. In deze podcastreeks spreken we over indrukwekkende bouwplannen die (n)ooit zijn gerealiseerd.

Lees meer