De Babel Architectuurprijs 2020 is gewonnen door NUNC Architecten en BALD Architecture voor het ontwerp van het schoolgebouw IKC Roggeplein in de Rosmolenwijk in Zaandam. Niet eerder heeft een Zaans architectenbureau de Babel Architectuurprijs gewonnen.

Voor de zevende editie van de Babel Architectuurprijs waren zeven nieuwbouwprojecten genomineerd: een woning in Westzaan (studioKRAMER), woongebouw Romanov in Zaandam (Boparai Associates Architekten), diverse projecten in de Molenbuurt in Wormer (Attika Architecten), zwembad de Crommenije in Krommenie (Slangen+Koenis Architecten), het IKC Roggeplein en de Droogschuur in Zaandam en het bedrijfsgebouw van Zuiver in Westzaan, alle drie ontwerpen van het Zaanse architectenbureau NUNC.

De prijs is unaniem toegekend aan NUNC en BALD voor het rijke ontwerp van het nieuwe schoolgebouw aan het Lijns Tewisz Roggeplein in Zaandam. De architecten hebben volgens de jury onder voorzitterschap van architect Liesbeth van der Pol op doordachte wijze gekozen voor eenvoudige oplossingen, maar wel met gebruik van aantrekkelijke materialen. ‘De zorgvuldigheid dringt door in tal van details. Daarin herkennen wij de kwaliteit van de architecten’, aldus de juryvoorzitter. Ook ontroert het gebouw. ‘Er is waardig omgegaan met de verhoudingen tussen dicht en open. Het ritme in de gevel geeft rust’, aldus één van de juryleden. ‘De ramen en het beleg eromheen vormen “mooie open ogen”. Daarmee maken de architecten op een heel zorgvuldige en volwassen wijze een mooi gebaar naar de omgeving.’

Foto: Luuk Kramer
Foto: Luuk Kramer

De jury vindt het van wezenlijke betekenis dat juist in de Rosmolenwijk een school van hoge architectonische kwaliteit is gebouwd. ‘Herinneringen aan de tijd op de basisschool gaan een leven lang mee. Een mooie school geeft waardigheid aan de kinderen, de ouders en de rest van de buurt.’ Ook is er veel waardering voor het feit dat in het ontwerp van NUNC en BALD geen sprake is van een gebouw dat refereert aan de traditionele Zaanse cultuuruitingen. Door een ander uitgangspunt te kiezen, wordt naar de mening van de jury een gevarieerde wijk met veel verschillende nationaliteiten serieus genomen. ‘De kinderen van IKC Roggeplein hebben een heel diverse achtergrond. Zij zijn geen onderdeel van die eeuwenoude typisch Zaanse verschijningsvormen. Voor hen maakt het dus uit dat hun school een ander karakter heeft.’

NUNC Architecten en BALD Architecture reageren verheugd op het winnen van de zevende Babel Architectuurprijs. ‘Onze drie nominaties waren al mooi en dat juist in het bonte Zaanse architectuurlandschap zo’n kalm en krachtig schoolontwerp de prijs heeft gewonnen, maakt het nog mooier’, zo zegt Steven Brunsmann. Hij is met Johan Krol eigenaar van NUNC Architecten. Maarten Steunenberg van BALD Architecture is er trots op met een markant schoolgebouw een zichtbare bijdrage te kunnen leveren aan de vernieuwing van de Rosmolenwijk.

De winnaar van de Babel Architectuurprijs is vrijdag 4 september in een online meeting bekendgemaakt. Meer informatie over de overwegingen van de jury, een interview met de winnaar en een essay over de morele plicht bij het ontwerp van gebouwen steeds nieuwe wegen in te slaan, is te vinden in een online magazine.

Uitgelicht bericht

Podcastreeks (N)ooit gebouwd Zaanstad

In 2024 bestaat gemeente Zaanstad vijftig jaar. Babel kijkt de komende twee jaar voor- en achteruit. In deze podcastreeks spreken we over indrukwekkende bouwplannen die (n)ooit zijn gerealiseerd.

Lees meer

Uitgelicht bericht

Podcastreeks (N)ooit gebouwd Zaanstad

In 2024 bestaat gemeente Zaanstad vijftig jaar. Babel kijkt de komende twee jaar voor- en achteruit. In deze podcastreeks spreken we over indrukwekkende bouwplannen die (n)ooit zijn gerealiseerd.

Lees meer