Babel Zaans architectuurplatform heeft zeven nieuwe gebouwen in de Zaanstreek genomineerd voor de Babel Architectuurprijs 2020. Heel gevarieerde bouwwerken dingen mee naar de prijs, van een bedrijfsgebouw tot een scholencomplex, van een enkel woonhuis en een appartementencomplex tot een zwembad en een fietsenstalling. Eén van de ontwerpen zal door een jury onder leiding van architect en voormalig Rijksbouwmeester Liesbeth van der Pol op 4 september worden bekroond.

Zeven nominaties
Het thema van de Babel Architectuurprijs 2020 is nieuwbouw. Het gaat om gebouwen in de Zaanstreek die in de afgelopen drie jaar zijn gerealiseerd en opgeleverd. Niet alleen woningen, maar ook allerlei andersoortige bouwwerken zijn geselecteerd. Op de shortlist staan het bedrijfsgebouw Zuiver in Westzaan (Nunc architecten); een woonhuis aan het Zuideinde in Westzaan (studioKRAMER); zwembad De Crommenije in Krommenie (Slangen + Koenis Architecten); diverse woongebouwen in fase 3 in de Molenbuurt in Wormer (Attika Architekten). En in Zaandam de Droogschuur (fietsenstalling) bij het NS-station (Nunc Architecten), het IKC Zaanplein (Nunc Architecten / BALD architecture) en woongebouw Romanov (Boparai Associates Architekten).

Prijsuitreiking
De uitreiking van de Babel Architectuurprijs vindt plaats op 4 september. Vanwege de uitbraak van COVID-19 heeft de prijsuitreiking een digitaal karakter.

Over de Babel Architectuurprijs
De Babel Architectuurprijs wordt dit jaar voor de zevende keer uitgereikt. Babel Zaans Architectuurplatform wil zo aandacht vragen voor de stedenbouwkundige en architectonische veranderingen die de Zaanstreek doormaakt. Vijf keer organiseerde Babel de uitreiking van de prijs in opdracht van woningcorporatie Parteon. Bij het vijftienjarig bestaan van Babel in 2018 is de toekenning van de Babel Architectuurprijs voortgezet als zelfstandige activiteit. Toen was het thema hergebruik en transformatie en werd de prijs toegekend aan architect Bjarne Mastenbroek (SeARCH) voor de herontwikkeling van een stolp in Jisp.


De Babel Architectuurprijs 2020 wordt mede mogelijk gemaakt door:

Uitgelicht bericht

Podcastreeks (N)ooit gebouwd Zaanstad

In 2024 bestaat gemeente Zaanstad vijftig jaar. Babel kijkt de komende twee jaar voor- en achteruit. In deze podcastreeks spreken we over indrukwekkende bouwplannen die (n)ooit zijn gerealiseerd.

Lees meer

Uitgelicht bericht

Podcastreeks (N)ooit gebouwd Zaanstad

In 2024 bestaat gemeente Zaanstad vijftig jaar. Babel kijkt de komende twee jaar voor- en achteruit. In deze podcastreeks spreken we over indrukwekkende bouwplannen die (n)ooit zijn gerealiseerd.

Lees meer