Babel Zaans architectuurplatform organiseert woensdag 11 maart een bijeenkomst over de transformatie van het Meneba-terrein in Wormerveer. Arne Lijbers van Mecanoo architecten presenteert het masterplan voor het Meneba-terrein en Leontine de Koning gaat in gesprek met Sam Versluis en David van Weeghel over deze en andere grote gebiedsontwikkelingen aan de Zaanoever.

Op hoofdlijnen is afgesproken dat het woningbouwprogramma van het Meneba-terrein moet bestaan uit woningen en voorzieningen, kantoren, (lichte) bedrijvigheid en culturele voorzieningen, horeca en mogelijk een hotel. Het industrieel erfgoed blijft waar mogelijk behouden; voor de beeldbepalende witte silo’s wordt een nieuwe bestemming gezocht. Ook de kenmerkende bruggen die de monumentale gebouwen met elkaar verbinden maken deel uit van het plan.

Drie presentaties
Architect Arne Lijbers (associate partner bij Mecanoo architecten) vertelt ons over de ontwerpstudie voor het masterplan voor de transformatie van het Meneba-terrein. Daarna gaat Leontine de Koning in gesprek met Sam Versluis (programmamanager van MAAK.Zaanstad Noord) en David van Weeghel (projectleider gebiedsontwikkeling bij gemeente Zaanstad). Versluis schetst de bredere context van de transformatie van het Meneba-terrein en andere grote gebiedsontwikkelingen aan de Zaanoever. En Van Weeghel vertelt over het beeldkwaliteitsplan voor de Zaanoever, met het accent op de de contrasten tussen industrie, wonen en natuur en het belang van het behoud van grote industriële bedrijfsgebouwen in relatie tot woningbouwontwikkelingen, zoals Cargill en Lassie.

Impressie van de nieuwe situatie. © Mecanoo architecten

Datum en locatie
Woensdag 11 maart 2020 in De Stoomhal, Pakhuisplein 44 te Wormer. Inloop vanaf 19:30 uur, start 20:00 uur. Vrij entree.  Aanmelden is verplicht via e-mail aan info@stichting-babel.nl.

Beeld: MAAK.Zaanstad Noord

Uitgelicht bericht

Podcastreeks (N)ooit gebouwd Zaanstad

In 2024 bestaat gemeente Zaanstad vijftig jaar. Babel kijkt de komende twee jaar voor- en achteruit. In deze podcastreeks spreken we over indrukwekkende bouwplannen die (n)ooit zijn gerealiseerd.

Lees meer

Uitgelicht bericht

Podcastreeks (N)ooit gebouwd Zaanstad

In 2024 bestaat gemeente Zaanstad vijftig jaar. Babel kijkt de komende twee jaar voor- en achteruit. In deze podcastreeks spreken we over indrukwekkende bouwplannen die (n)ooit zijn gerealiseerd.

Lees meer