De ‘Spaghettiflat’ aan de Clusiusstraat in Zaandam wordt over twee jaar gesloopt. Woningcorporatie Rochdale ziet geen heil meer in renovatie van het circa zestig jaar oude flatgebouw. De locatie zal aan een ontwikkelaar worden aangeboden voor de bouw van duurdere huur- en koopwoningen en slechts een beperkt aantal nieuwe sociale huurwoningen.

De kwaliteit van het gebouw is volgens Rochdale dusdanig slecht dat renovatie financieel niet meer haalbaar is. De 117 huishoudens krijgen stadsvernieuwingsurgentie. Ook ontvangen ze een verhuiskostenvergoeding en hulp bij het zoeken naar een vervangende woning. De nieuwe invulling laat Rochdale graag over aan een andere partij. Om het imago van de wijk op te vijzelen is er ruimte voor ‘iconische nieuwbouw’. Sloop van de flat past bij de wens van de gemeente om door de bouw van duurdere woningen de wijk Poelenburg een minder eenzijdig karakter te geven. Poelenburg kent veel sociale problemen; meer dan een derde deel van de bijstandsuitkeringen in Zaanstad komt terecht bij bewoners van Poelenburg.
Eerdere plannen om de wijk te vernieuwen sneuvelden door de economische crisis begin deze eeuw en de financiële en bestuurlijke problemen bij Rochdale en andere corporaties. De ‘Spaghettiflat’ dankt zijn bijnaam aan de huisvesting indertijd van de uit Italië afkomstige werknemers van de toenmalige Amsterdamse scheepswerf ADM.

Dit bericht is overgenomen van NUL20. Klik voor informatie en/of contact

Uitgelicht bericht

Podcastreeks (N)ooit gebouwd Zaanstad

In 2024 bestaat gemeente Zaanstad vijftig jaar. Babel kijkt de komende twee jaar voor- en achteruit. In deze podcastreeks spreken we over indrukwekkende bouwplannen die (n)ooit zijn gerealiseerd.

Lees meer

Uitgelicht bericht

Podcastreeks (N)ooit gebouwd Zaanstad

In 2024 bestaat gemeente Zaanstad vijftig jaar. Babel kijkt de komende twee jaar voor- en achteruit. In deze podcastreeks spreken we over indrukwekkende bouwplannen die (n)ooit zijn gerealiseerd.

Lees meer