Vrijdag 20 maart 2020 organiseren de archigidsen van Babel Zaans architectuurplatform een dagexcursie naar Helmond en Eindhoven. Beide industriesteden hebben in belangrijke mate dezelfde ontwikkeling doorgemaakt als Zaanstad en staan voor vergelijkbare opgaven en ambities voor de toekomst. Wat kunnen we van hun aanpak leren? Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar, dus meld je snel aan.

Waarom Helmond? 
Helmond, een industriestad met bijna 100.000 inwoners, heeft in belangrijke mate dezelfde ontwikkeling doorgemaakt als Zaanstad en staat voor vergelijkbare opgaven en ambities voor de toekomst. Helmond is vooral bekend geworden met de VINEX-wijk Brandevoort, maar er is veel meer te zien. Vrijdag 20 maart brengen we een bezoek aan een paar prachtige voorbeelden van transformatie en herbestemming van historische panden en industriecomplexen.

Helmond kwam recent in het nieuws met het ambitieuze project Brainport Smart District: ‘De slimste wijk ter wereld, met nieuwe technologieën voor vervoer, gezondheid, energieopwekking en -opslag en circulair bouwen’. Bijzonder is ook de werkwijze: de toekomstige bewoners spelen van begin af aan een belangrijke rol in de ontwikkeling van de leefomgeving. Het architectenbureau UN Studio van Ben van Berkel tekende een eerste verbeelding van alle ideeën. Tijdens ons bezoek aan het projectgebied zullen twee projectleiders van het Brainport Smart District de plannen en het proces toelichten. 

Stedelijke ontwikkeling in Eindhoven
In Eindhoven gaan wij niet naar het overbekende Strijp S, maar we bezoeken Strijp R en het voormalige gasfabriek-NRE-terrein. Sinds de oprichting heeft Strijp R, waar Philips decennialang beeldbuizen maakte, meerdere gedaantewisselingen ondergaan. De bewoners zijn intensief betrokken in het voortraject, zodat de nieuwbouw echt onderdeel van de wijk zou worden en geen aparte enclave. Is dat gelukt? Het NRE-terrein staat aan de vooravond van transformatie naar een kleinschalig, levendig en creatief gebied aan de rand van het centrum van Eindhoven. Hier verrijst geen gewone stadswijk, maar een unieke plek voor particulieren, ondernemers en andere gebruikers die gezamenlijk een ‘nieuw’ en inspirerend stukje Eindhoven creëren. Ook hier gaat het, zoals in Helmond, van meet af aan om co-creatie. Zaanstad kent ook dit soort binnenstedelijke bedrijventerreinen die getransformeerd gaan worden. Wat kunnen we van deze aanpak leren? 

Aanmelden en kosten
Vrijdag 20 maart 2020, verzamelen om 08:00 uur aan de westkant van station Zaandam. Vertrek om 08:15 uur.

De kosten voor deze excursie bedragen €37,50 (inclusief busreis, lunch en koffie met vlaai. | Vrienden van Babel €32,50 | Gratis voor sponsoren (max. 1 pp).

Meld je aan vóór 8 maart via e-mail aan archigids@stichting-babel.nl, onder vermelding van Excursie Brabant.

Over Babel Archigids
Babel Archigids is een zelfstandig onderdeel van Babel Zaans architectuurplatform en organiseert sinds 2013 rondleidingen en excursies gericht op architectuur en stedenbouw in de Zaanstreek. Babel’s archigidsen willen de bewoners met andere ogen naar hun stad laten kijken, maar ook bezoekers van buiten de streek interesseren.

Uitgelicht bericht

Podcastreeks (N)ooit gebouwd Zaanstad

In 2024 bestaat gemeente Zaanstad vijftig jaar. Babel kijkt de komende twee jaar voor- en achteruit. In deze podcastreeks spreken we over indrukwekkende bouwplannen die (n)ooit zijn gerealiseerd.

Lees meer

Uitgelicht bericht

Podcastreeks (N)ooit gebouwd Zaanstad

In 2024 bestaat gemeente Zaanstad vijftig jaar. Babel kijkt de komende twee jaar voor- en achteruit. In deze podcastreeks spreken we over indrukwekkende bouwplannen die (n)ooit zijn gerealiseerd.

Lees meer