De Babel Architectuurprijs 2018 is gewonnen door de Amsterdamse architect Bjarne Mastenbroek voor zijn ontwerp van de ‘skewed stolp’ in Jisp. Met behoud van het karakteristieke beeld heeft architectenbureau SeARCH een oude boerderij tot een modern en comfortabel woonhuis getransformeerd.

Eerder dit jaar nomineerde het Zaans architectuurplatform Babel negen bijzondere gebouwen. De onafhankelijke jury onder voorzitterschap van architect Hans van Heeswijk koos unaniem voor de stolp. “Bij de andere inzendingen hebben we beslist goede ideeën gezien, maar vertoonde de uitvoering te vaak tekortkomingen.”

Niet alleen is volgens de jury het idee voor de stolp goed. De opgave past bij de stijl van SeArch, aldus Van Heeswijk. “De architect is door de particuliere opdrachtgever niet gevraagd een iconisch ontwerp te leveren, maar om een boerderij in te passen in zijn omgeving.” Bjarne Mastenbroek heeft, zo zegt de juryvoorzitter, vervolgens in materialen, details en zichtlijnen een voorbeeldige uitwerking gerealiseerd. Verder heeft de jury waardering voor de zekere eigenwijsheid in het ontwerp. “De ruimtelijkheid van de woning is bijzonder. Het gebouw heeft bijvoorbeeld twee trappen. Daardoor ontstaat een ruimtelijk circuit en krijgt de woning nog meer kwaliteit. Kortom: alles is goed.”

Tijdens de beoordeling van de negen genomineerde gebouwen is bij de jury bezorgdheid ontstaan over de kwaliteit van de openbare ruimte in Zaanstad. “De gemeente moet veel meer verantwoordelijkheid nemen voor het publieke domein”, aldus de jury. Zo ontbeert het gebied rond de Zaandijkerkerk en brouwerij Hoop in Zaandijk nog teveel samenhang en kwaliteit. Soortgelijke zorgen heeft de jury bij het onlangs aan een ontwikkelaar verkochte Hembrugterrein. “Als daar de samenhang, de routing en het parkeren niet gestructureerd wordt opgelost, dan wordt het hele gebied straks een teleurstelling.”

De Babel Architectuurprijs 2018- een ontwerpstudie voor een mijmerplek aan de Zaan- is vrijdagmiddag door Rob Berkhout, locoburgemeester van Wormerland overhandigd aan de architect. Met de uitreiking van de Babel Architectuurprijsvraag 2018 wil Babel stimuleren dat nog veel meer oudere gebouwen een nieuw leven krijgen. Babel heeft het voornemen de Babel Architectuurprijs in 2020 opnieuw uit te reiken.

Een uitgebreid verslag is te lezen in het online magazine

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Voor een overzicht van de 9 genomineerden, klik hier.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Uitgelicht bericht

Podcastreeks (N)ooit gebouwd Zaanstad

In 2024 bestaat gemeente Zaanstad vijftig jaar. Babel kijkt de komende twee jaar voor- en achteruit. In deze podcastreeks spreken we over indrukwekkende bouwplannen die (n)ooit zijn gerealiseerd.

Lees meer

Uitgelicht bericht

Podcastreeks (N)ooit gebouwd Zaanstad

In 2024 bestaat gemeente Zaanstad vijftig jaar. Babel kijkt de komende twee jaar voor- en achteruit. In deze podcastreeks spreken we over indrukwekkende bouwplannen die (n)ooit zijn gerealiseerd.

Lees meer