Verzamelen op Schiphol bij vertrekhal 3. Alle medereizigers zijn op tijd.  Iedereen kreeg zijn instapkaart en programmaboekje. Klein  van formaat, maar alles staat er in. Complimenten voor de makers. Door de douane en langs de security. Tijd voor koffie en voor enkele hun ontbijt. Wachten op de gate vanwaar we instappen.

 

 

 

 

 

Na een goede vlucht komen we op  vliegveld Schönefeld aan. Hans Staller haalt de ABC kaarten op.

Dit zijn onze vervoerskaarten voor 4 dagen Berlijn. Als iedereen zijn bagage heeft lopen we naar het station. De trein kwam al snel aan. De groep gaat hierin. Bij de vervoerskaart hebben we een boekje gekregen met een kaart van Berlijn. Sommigen bekijken deze kaart in de trein.

 

 

 

 

 

Overstappen van de S baan naar de U baan.

 

 

 

 

 

 

Tegen 12.00 uur komen we aan op Spittelmarkt bij het hotel One. De bagage laten we achter in het hotel en gaan direct naar onze lunch restaurant Schmuck. Hans Staller en Anton Faas onze reisleiders kijken af en toe op de kaart of dat de juiste straat is. In het restaurant loopt een ieder langs de counter om zijn lunch te bestellen. Dit duurde wel even voor iedereen een plaatsje en zijn lunch had. Maar het smaakte uitstekend.

 

Daarna naar gebouw Lichthof. In dit gebouw is de stadsplattegrond  als maquette opgebouwd. Een gids vertelt over het verleden en hoe het nu opgebouwd is.

 

 

 

 

 

 

De gids vertelt en wijst enkele delen van Berlijn aan op de grote hangende maquette.

 

 

 

 

 

Vandaar naar de grote maquette.

 

 

 

 

 

Na deze uitleg gaat iedereen op eigen gelegenheid naar hotel ONE. Haalt de bagage op en gaat naar zijn kamer. Even uitrusten na de vroege start van de ochtend. Om 18.00 uur is men weer beneden in de hal. Gezamenlijk gaan we naar restaurant Zollpackhof met de U baan en de S baan.

 

 

 

 

 

 

Vanaf het Haupt Bahnhof  lopen we langs de rivier de SPREE naar restaurant Zollpackhof.
Vanaf de Spree zien we een gezellig terras aan het water achter de groen Ijzeren brug. Snel lopen we door naar het gezellige restaurant.

Voor onze groep zijn  4 tafels gedekt. Nadat de drankjes waren bestelt het menu bekeken. Keuze genoeg.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tijdens het diner kwamen onze gidsen binnen voor een wandeling door het Regierungsviertel.
Na het hoofdgerecht zijn we met onze drie gidsen op weg gegaan. De start was bij deze brug.

 

 

 

 

 

 

Bundes Kanzlerambt waar Frau Merkel woont.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De wandeling rond om de Bundestag gebouw was geweldig. Vooral in de duisternis.
De wandeling eindigde bij café Staendige Vertretung. Helaas was het te druk in dit café om een biertje te drinken. De gidsen werden hartelijk bedankt voor hun uitleg. Terug over de brug en de Friedrichstrasse door naar het hotel. Door dat we de weg nog niet zo goed kennen, duurde de terug weg iets langer. Een mooi en goed einde van onze eerste dag in Berlijn.

Vrijdag 12 mei

Vandaag de fietsdag.  In 2 groepen wordt er 18 km. Gefietst door Berlijn heen. Een gids zal  bij belangrijke punten worden stil gestaan. Het is even wachten op de fietsen, maar zodra deze er zijn wordt er even uitgeprobeerd. Vooral voor de E-bike.

 

 

 

 

 

 

De 2 groepen gaan op pad. Langs de architectuur uit de tijd van het Naziregiem, de Staatsarchitectuur vanuit de DDR-tijd en een aantal Transformaties zoals vliegveld Tempelhof. De lunch wordt in Restaurant Lemke gebruikt. Doordat ik er niet bij kon zijn werd mijn lunch, Hamburgers, verdeeld onder de andere Babelgangers.

Zelf ga ik in de middag in de buurt wat lopen langs het water.

Oriëntatiepunt Fernsehn turm

Omgeving U-bahn Spittelmarkt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De eerste groep komt terug van 18 km. Fietsen. Iedereen is enthousiast over de fietstocht.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nadat Herman is gaan rusten na alle inspanning van de fietstocht, gingen we eten in restaurant SPITTELECK. Heerlijk gegeten. Eerst buiten, maar doordat het begon te regenen binnen.


Zaterdag 13 mei

Vandaag gaan er 3 groepen op pad.
Naar de kleuren specialist en beeldend kunstenaar, Axel Venn. (6 personen)
Naar Berliner Unterwelten (10 personen)
Naar Natur-park Südgelände (8personen).

Herman ging naar de onderwereld en bekeek er de bunkers en tunnels onder de grond van Berlijn. Hij vond het geweldig om in deze ruimten rond te dwalen.

Zelf ben ik  boven de grond gebleven en heb genoten van het Natur-Park. Het was wel wat meer reizen met de U en de S baan maar het was de moeite waard. Na de  goede uitgang van het station  te hebben genomen staan we voor een hek. Iedereen betaald € 1,00 entreegeld en we wachten op onze gids Def. Deze man is een bewoner geweest van dit terrein en kent het als zijn broekzak.

Het begon wat te regenen en onder het station geeft Def uitleg van het ontstaan van dit terrein.

De gids Def, kenner van dit gebied

Alle railbanen zijn hier nog aanwezig

Eerste indruk ……. Hembrugterrein

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Schone vloer

 

Bedekte vloer met groen

 

Over het hele terrein loopt men over ijzeren gaten platen.

Alle rails is blijven liggen in dit hele gebied.
Door de betonnen vloer heen groeien de planten en mos.
Daarom maakt men op enkele plekken de vloer schoon.

 

 

 

 

 

De kunst is ook een stuk van dit park. Deze buis is daar een voorbeeld van om zo naar het reparatie terrein  te lopen. Hier zijn de gleuven te zien waarin men de treinen repareerden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Op dit terrein wil men niet alleen bossen maar ook wat open velden. Alleen daar haalt men wat weg. Anders laat men de natuur zijn gang gaan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na al dit lopen, luisteren en vragen stellen is het tijd voor koffie  mit KUCHEN. We bedanken Def voor zijn uitstekende gidswerk.

 

 

 

 

 

 

We lopen terug door het park naar het andere station en nemen de trein naar de Potsdammerplatz. Bezoeken de Brandenburger Tor en het Holocaust monument.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hierna ga ik terug naar het hotel met de U baan in de Friedrichstrasse. Hier staat een gedenkteken voor de vele joden die zijn weggevoerd.

 

 

 

 

 

 

In het hotel ligt Herman te slapen.
We gaan samen beneden wat eten voor we naar Checkpoint Charlie gaan.
We lopen het parkje door. Daar treffen we kinderen aan ‘onder Moeders Paraplu”.

Naast het hotel

 

 

 

 

 

 

 

Op de wand foto’s van diverse jaren in de DDR bij Checkpoint Charlie. Amerikanen staan voor het huisje met de zandzakken. Velen willen met een andere pet op met hen op de foto.

 

 

 

 

Aan de andere kant is te zien waar de muur heeft gestaan.

 

We gaan de ‘Hop on Hop off’ in en gaan 2 uur lang Berlijn zien zonder moe te worden.

 

 

 

 

 

 

Wij gaan eten bij een Italiaan op de Gendarme Platz. Daarna terug naar het hotel en wachten op de anderen. Helaas Marga is gevallen en deze gaat naar het ziekenhuis met Jan .


Zondag 14 mei

Bij het ontbijt zien we Marga met een schouder-bovenarm blessure. Ze kan mee terug vliegen. Iedereen is blij voor haar, maar ze heeft veel pijn. In Nederland wordt ze verder geholpen.

Nadat we de bagage in de kluis hebben gezet gaan we gezamenlijk naar het Neues Museum. Daar maken we eerst een groepsfoto.

De tickets zijn al in ons bezit en om precies 10.00 uur gaat de deur open en kunnen we naar binnen. De tassen gaan in de kluisjes en ieder gaat in zijn  eigen tempo door het museum. De Egyptische kunstschatten worden uitgestald in ieder zijn eigen tijdsbeeld. De mummies en hoe men hierin lag was goed te zien. Het is een prachtige afsluiting van Berlijn.

 

 

 

 

 

 

Terug in het hotel halen we de bagage op en krijgen een goed verzorgde lunchpakket. Met de U baan gaan we eerst. Hans Staller wordt hier door Louis Groen bedankt voor de organisatie. In het hotel heeft hij Anton bedankt. In de S baan is het wat rustiger en genieten van de lunch. Op het vliegveld gaat alles snel door. Marga heeft een plek bij het raam gekregen. Na een goede vlucht landen we op Schiphol. Iedereen bedankt voor de gezelligheid en tot de volgende trip.

Met Anton Faas en Hans Staller was deze trip een Knaller. Bedankt voor de organisatie en tot de volgende………waar ook.

Herman en Ellie Oomen, Zaandam 20 mei 2017

Uitgelicht bericht

Podcastreeks (N)ooit gebouwd Zaanstad

In 2024 bestaat gemeente Zaanstad vijftig jaar. Babel kijkt de komende twee jaar voor- en achteruit. In deze podcastreeks spreken we over indrukwekkende bouwplannen die (n)ooit zijn gerealiseerd.

Lees meer

Uitgelicht bericht

Podcastreeks (N)ooit gebouwd Zaanstad

In 2024 bestaat gemeente Zaanstad vijftig jaar. Babel kijkt de komende twee jaar voor- en achteruit. In deze podcastreeks spreken we over indrukwekkende bouwplannen die (n)ooit zijn gerealiseerd.

Lees meer